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The Honorable Sherrod Brown 
United States Senate 
Washington, DC  20510 
 
Attention:  -------------------- 
 
Dear Senator Brown: 

This letter responds to your inquiry, dated February 22, 2010, submitted on behalf of 
your constituent, ---------------------------.  She asked whether she may take the first-time 
homebuyer credit for a home purchased by her and her husband from her father-in-law.   
 
As you requested, I responded directly to ----------------and am enclosing a copy of my 
response.  I hope this information is helpful.   
 
If you have any further questions, please call me or -----------------at ---------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
William A. Jackson 
Chief, Branch 5 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 
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Dear ----------------: 
 
I am responding to your letter to Senator Sherrod Brown in which you asked whether 
you may take the first-time homebuyer credit for a home purchased by you and your 
husband from your father-in-law. 
 
First-time homebuyers can generally take a refundable credit for the purchase of a 
principal residence (section 36 of the Internal Revenue Code (the Code)).  However, a 
taxpayer may not take a credit for a purchase from a related person (see  
section 36(c)(3)(A)(i) of the Code).  For purposes of the homebuyer credit, family 
members that are treated as “related persons” include the taxpayer’s spouse, 
ancestors, and lineal descendants.  In addition, for purchases after November 6, 2009, 
“related persons” include a spouse’s ancestors or lineal descendants.  For purchases 
before November 7, 2009, “related persons” do not include a spouse’s ancestors or 
lineal descendants. 
 
You did not state when you and your husband bought the home from your father-in-law.  
If you and your husband purchased the home after November 6, 2009, you may not 
take the first-time homebuyer credit because you and your husband purchased the 
home from your father-in-law who is a related person.  However, if you purchased the 
home before November 7, 2009, although your husband cannot take the credit because 
he acquired his interest from his parents, you may take the credit if you meet the other 
requirements to take the credit as the purchase of your interest would not be from a 
related party. 
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I hope this information is helpful.  If you have any questions, please call ----------------, 
Identification Number ------------, at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
William A. Jackson 
Chief, Branch 5 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 
cc: The Honorable Sherrod Brown 
 Attention: -------------------- 


