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The Honorable Johnny Isakson 
United States Senator 
One Overton Park, Suite 970 
3625 Cumberland Boulevard 
Atlanta, GA  30339 
 
Attention: ---------------------- 
 
Dear Senator Isakson: 
 
This letter responds to your inquiry, dated March 15, 2010, on behalf of your 
constituent, --------------------------------.  -----------------asked whether he can take the 
homebuyer tax credit for purchasing a house from his father.   

A refundable credit is available for certain individuals who buy a new principal residence 
(section 36 of the Internal Revenue Code (the Code)).  To qualify for the credit, the 
taxpayer cannot acquire the residence from a related person (section 36(c)(3)(A)(i) of 
the Code).  A taxpayer’s father is a related person for purposes of the first-time 
homebuyer credit.   

-----------------does not qualify for the homebuyer tax credit because he purchased a 
home from his father, a related person for purposes of section 36.  We do not have the 
administrative authority to modify the statutory requirement.   
 
I am sorry my response is not more favorable.  If you have any further questions, please 
contact --------------------------at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
William A. Jackson 
Chief, Branch 5 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 


