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Dear ----------------: 

This letter responds to your inquiry dated January 26, 2010, to IRS Commissioner 
Douglas Shulman concerning the homebuyer tax credit for long-term homeowners.   

Section 36(c)(6) of the Internal Revenue Code provides a refundable credit for certain 
individuals who bought a new principal residence and who owned a principal residence 
in the recent past.  These long-term homeowners generally qualify for the credit if, on 
the purchase date of the new home, the individual (and, if married, the individual’s 
spouse) has owned and used the same principal residence for a consecutive five-year 
period in the eight years preceding purchase of the new home.  

Your letter states that you have owned and lived at your current residence since 
October 2003, that your husband has lived at your current residence since August 2004, 
and that you and your husband married in December 2004.  For purposes of the long-
term homeowner credit, both you and your husband will be considered to own the 
residence, even if title to the home is only in your name.   
 
I hope this information is helpful.  If you have any further questions, please contact  
----------------, Identification Number ------------, at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Amy J. Pfalzgraf 
Senior Counsel 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 


