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CONEX-112869-10 
 
UIL:  36.00-00 
 
 
The Honorable John D. Dingell 
Member, U.S. House of Representatives 
19855 West Outer Drive 
Suite 103-E 
Dearborn, MI  48124 
 
Attention:  ---------------------- 
 
Dear Congressman Dingell:   
 
I am responding to your inquiry dated March 22, 2010, on behalf of your constituent, ----
---------------------.  ------------ asked whether she could claim a first-time homebuyer credit 
for a home she purchased from her father.   
 
Generally, section 36 of the Internal Revenue Code (the Code) provides a refundable 
credit for a first-time homebuyer of a principal residence.  To qualify for the credit, the 
taxpayer cannot have acquired the residence from a related person.  A taxpayer's father 
is a related person for purposes of the first-time homebuyer credit (section 36(c)(3) of 
the Code).   
 
------------ would not qualify for the first-time homebuyer credit for purchasing a home 
from her father, a related person for purposes of section 36 of the Code.  The Internal 
Revenue Service lacks the administrative authority to modify the statutory related 
person requirement.   
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If you have any questions, please contact ---------------------- or ------------------- at       ------
---------------------.   
 

Sincerely, 
 

 
William A. Jackson 
Chief, Branch 5 
Office of Associate Chief Counsel  
(Income Tax & Accounting) 

 
 


