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Dear --------------: 

I am responding to your letter to the President of the United States.  You asked why you 
cannot take the first-time homebuyer credit for a home that you purchased from your 
parents.   

Congress has provided an income tax credit to homebuyers who meet certain 
requirements for the purchase of a home (section 36 of the Internal Revenue Code 
(Code)).  However, the purchase of a residence from certain relatives, including 
parents, does not qualify for the credit (section 36(c) of the Code).  Because you 
purchased your home from your parents, you cannot take this credit.  The statute does 
not contain any exceptions or grant the Internal Revenue Service the authority to make 
exceptions to this rule.  Any changes to this rule would require legislative action by 
Congress.   
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact me or   
-------------------- at -------------- -------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting)  


