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The Honorable Zach Wamp 
Member, U.S. House of Representatives 
Federal Courthouse 
900 Georgia Avenue, Suite 126 
Chattanooga, TN 37402 
 
Attention:  ------------------------ 
 
Dear Congressman Wamp: 
 
This letter responds to your inquiry dated March 24, 2010, on behalf of your 
constituents, -------------------- and ------------------.  ------------- asked whether they can 
claim the first-time homebuyer credit or the long-term homeowner credit for the 
residence they purchased in December 2009.  Between December 2001 and July 2007, 
----------- owned a home individually.  The couple married in May 2008.  Prior to the 
2009 purchase, ------------ had never owned a home.   
 
Generally, section 36 of the Internal Revenue Code (the Code) provides a refundable 
credit to first-time homebuyers for the purchase of a principal residence.  A first-time 
homebuyer is defined as any individual who has not had an ownership interest in a 
principal residence at any time during the three-year period before the date of the 
purchase of the home.  If married, both spouses must be first-time homebuyers as of 
the date of the purchase (section 36(c)(1) of the Code).  If either spouse owned a 
principal residence during the three-year period, neither qualifies for the credit.   
 
Section 36(c)(6) of the Code provides a credit for certain long-term homeowners who 
bought a new principal residence, and who owned and used their former principal 
residence for five of the eight years preceding purchase of the new home.  If married, 
both spouses must have owned and used the same residence.   
 
-------------- may not claim the first-time homebuyer credit, because ----------- owned a 
principal residence in the three-year period preceding the 2009 purchase.  -------------- 
may not claim the long-term homeowner credit, because ------------ did not own a 
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principal residence before December 2009.  The statute provides no administrative 
exceptions.  The Internal Revenue Service has no authority to modify the statutory 
requirements.   
 
I hope this information is helpful.  If you have any additional questions, please contact --
---------------------- or ------------------- at ---------------------.   
 

Sincerely,  
 
 
 
George J. Blaine 
Associate Chief Counsel 
Income Tax & Accounting 


