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Dear --------------: 
 
I am responding to your letter to the President of the United States in which you ask 
why you must repay the first-time homebuyer credit for the home your and your 
husband purchased in 2008, when taxpayers who purchased their homes after 2008 do 
not have to repay the credit.  
 
The law on whether taxpayers must repay the first-time homebuyer credit is different 
based on when a taxpayer purchases a home. 
 
Rules for home purchases during 2008.  The law requires taxpayers who purchased 
a home on or after April 9, 2008, and on or before December 31, 2008 to repay the 
credit over a 15 year period.  See section 3011 of the Economic and Housing Recovery 
Act of 2008 (Pub. L. No. 110-289, 122 Stat. 2654 at 2888-2890) and section 36(f)(1) of 
the Internal Revenue Code (Code). 
 
Rules for home purchases after 2008.  Congress amended section 36 of the Code to 
provide different rules for purchases after December 31, 2008.  The amended law does 
not require a taxpayer who purchases a home after December 31, 2008, to repay the 
credit if the taxpayer does not sell or move out of the residence within three years after 
the date of purchase of the residence.  The amendments did not eliminate the 
requirement to repay the credit for homes purchased in 2008.  See section 1006 of the 
American Reinvestment and Recovery Tax Act of 2009 (Pub. L. No 111-5, 123 Stat. 
115 at 316); section 11 of the Worker, Homeownership, and Business Assistance Act of 
2009 (Pub. L. No. 111-92 123 Stat. 2984 at 2989); and section 36(f)(4)(D) of the Code.   
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Because you purchased your home during 2008, you must repay the first-time 
homebuyer credit.  The law does not grant the Internal Revenue Service authority to 
disregard the repayment requirement for purchases during 2008.  Only Congress can 
change this requirement. 
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions regarding this matter please 
contact --------------------at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting)  


