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The Honorable Chris Van Hollen 
Member, U.S. House of Representatives 
51 Monroe Street, Suite 507 
Rockville, MD  20850 
 
Attention:  --------------- 

 
Dear Congressman Van Hollen: 

I am responding to your April 1, 2010, inquiry on behalf of your constituent, ------------ ----
--------.  He asked if individuals must include in gross income grants they receive from 
the Maryland Energy Administration (MEA) to subsidize the installation of geothermal 
heat pumps.                                                            

The MEA offers grant payments of up to $3,000 for residential geothermal heat pump 
systems that meet the safety and performance standards of a nationally recognized 
testing laboratory.  The MEA website explains that it awards the geothermal heat pump 
grants under the “Geothermal Heat Pump Grant Program.”  The Maryland Strategic 
Energy Investment Fund annually funds the program and, for fiscal year 2010, is 
expected to include federal economic stimulus funds under the American Recovery and 
Reinvestment Act (the Act).    

Gross income is income from whatever source derived, except as otherwise provided by 
law [§ 61 of the Internal Revenue Code (the Code)].  The Act does not expressly 
exclude geothermal heat pump grants from gross income, and the Code does not 
contain an exclusion for geothermal heat pump grants.   

Certain state payments made primarily to low and moderate-income individuals to assist 
in energy expense management may qualify for exclusion from gross income under 
general welfare principles.  However, if the MEA payments are made to residents 
without regard to income levels, the general welfare principles would not apply to the 
payments, and recipients must include the MEA payments in gross income. 
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Although recipients of the MEA payments must include the payments in gross income,   
they may be eligible for a personal tax credit of 30 percent of their qualified expenditures for 
geothermal heat pump property (section 25D of the Code).  If a product qualifies for the 
credit, a manufacturer has the option of providing a statement certifying that its product 
meets the requirement of the law.  See Notice 2009-41, 2009-19 I.R.B. 933.  Qualified 
expenditures include, in addition to the qualifying equipment costs, the expenditures for 
labor costs for onsite preparation, assembly, or original installation of the qualifying 
property, and for piping or wiring to interconnect the qualifying property to the residence.      

Some sources refer to the Geothermal Heat Pump Grant Program as a state rebate 
program.  Despite that reference, MEA grants are not rebates for federal income tax 
purposes.  Rebates generally represent a purchase-price adjustment (cost reduction) to 
acquired property.  Therefore, an individual who receives a rebate does not include it in 
gross income but reduces the cost basis of acquired property.  Because MEA grants for 
geothermal heat pumps are not rebates, taxpayers are not required to reduce the cost-
basis of the geothermal heat pumps.    

I hope this information is helpful.  If you have any questions, please call me or ----------- ---
-------- at --------------------.   

      Sincerely, 

 

 
      George J. Blaine 
      Associate Chief Counsel 
      (Income Tax and Accounting) 
      -------------------- 

 
 


