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Dear ------------------: 

I am responding to your November 14, 2009 letter to President Barack Obama about 
the $6,500 credit for long-time residents of the same principal residence.  You ask 
whether the Internal Revenue Service can waive the 5-consecutive-year ownership and 
use requirement for military taxpayers.   

Generally, section 36 of the Internal Revenue Code provides a refundable tax credit to 
certain first-time homebuyers and long-time residents for the purchase of a principal 
residence.  Long-time residents qualify for a credit of up to $6,500 only if, on the 
purchase date of the new residence, the individual (and the individual's spouse, if 
married) has owned and used the same home as a principal residence for any 5-
consecutive-year period during the 8-year period ending on the purchase date of the 
new home (section 36(c)(6) of the Internal Revenue Code (Code)).  

Congress did not provide any exceptions to the 5-consecutive-year ownership 
requirement, including for members of the military.  In addition, the statute does not 
grant the Internal Revenue Service the authority to waive this requirement.  Any 
changes to this rule would require legislative action by Congress.  

I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact me or  -------
----------------------------at --------------------. 
  

Sincerely, 
 
 

Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 


