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The Honorable David Obey 
Member, U.S. House of Representatives 
First Star Plaza 
401 5th Street, Suite 406A 
Wausau, WI  54403 
 
Attention: ------------- 
 
Dear Congressman Obey: 
 
This responds to your letter dated November 12, 2008, on behalf of your constituent, ------          
--------------------------, ---------------------------------------------------------------------------------------------------- 
----------, ----------------.  ---------------asked whether any exceptions to the requirement to provide 
Forms 1099 to volunteer drivers existed under the facts outlined in her letter.     
 
An exception does exist.  If ------------------------------------------------does not know how much of the 
reimbursement each volunteer will exclude from gross income, the amount included is not fixed 
and determinable and information reporting is not required. 
 
Generally, all persons, including not-for-profit corporations, who make payment of fixed or 
determinable income in the course of business to another person of $600 or more in any taxable 
year must provide an information return, Form 1099-MISC, to the IRS (section 6041 of the 
Internal Revenue Code).  Income is determinable whenever a basis of calculation exists by 
which the payor can determine the amount to be paid (section 1.6041-1(c) of the Income Tax 
Regulations).  Therefore, if a charity only pays a volunteer reimbursement for actual expenses, 
or if the charity is unaware that the volunteer’s reimbursement exceeds actual expenses, no 
fixed or determinable income exists and the charity has no information reporting obligations. 
 
---------------is correct that the charitable deduction rate for volunteer drivers is only 14 cents per 
mile.  However, the legislative history of section 170(i) indicates that the use of this rate is not 
mandatory, and a taxpayer may always use actual allowable expenses.  Gas and oil are 
allowable expenses, but depreciation, maintenance, and insurance are not allowable expenses.  
Therefore, the volunteers must recognize as income either (1) the difference between the 
reimbursement rate and 14 cents per mile or (2) their actual expenses.   
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I hope this information is helpful.  If we can be of further assistance, please contact  ----------------
---------------- or --------------------at ---------------------.   
 

Sincerely,  
                                                                        

__________________________ 
Deborah A. Butler 
Associate Chief Counsel 
(Procedure & Administration) 


