
 

 

 
OFFICE OF 

CHIEF COUNSEL  

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
I N T E R N AL  R E V E N U E  S E R V I C E 

W ASHINGTON,  D.C. 20224 
 
 

April 27, 2010 
 
 

Number:  INFO 2010-0148 
Release Date:  6/25/2010 

CC:ITA:B07:------------- 
UIL:  446.00-00      GENIN-109916-10 
 
 
------------------- 
-------------------------------------- 
------------------ 
----------------------------- 
 
 
Dear ----------------: 
 
Thank you for your letter dated February 19, 2010, in which you ask whether the 
taxpayer could elect to use a one-year spread period for a net positive § 481(a) 
adjustment in lieu of using the adjustment period specified in § 5.04(1) of Rev. Proc. 
2008-52, 2008-36 I.R.B. 587.  I hope the following general information is helpful. 
 
Section 5.03 of Rev. Proc. 2008-52 provides that unless otherwise provided in the 
revenue procedure, a taxpayer making a change in method of accounting under the 
revenue procedure must apply § 481(a) and take into account a § 481(a) adjustment in 
the manner provided in section 5.04 of the revenue procedure. 
 
Section 5.04(1) of Rev. Proc. 2008-52 provides that except as otherwise provided in 
§ 5.04(3), the APPENDIX of the revenue procedure, or in other published guidance in 
the Internal Revenue Bulletin, the § 481(a) adjustment period is four taxable years for a 
net positive § 481(a) adjustment.   
 
Section 5.04(3) of Rev. Proc. 2008-52 provides rules for when a § 481(a) adjustment 
period may be shortened or accelerated.  For instance, a taxpayer may elect to use a 
one-year § 481(a) adjustment period in lieu of using the adjustment period otherwise 
provided by the revenue procedure for a positive adjustment if the net § 481(a) 
adjustment is less than $25,000.   
 
This letter is advisory only and has no binding effect on the Service.  See Rev. Proc. 
2010-1, 2010-1 I.R.B. 1, 7. 



GENIN-109916-10 

 

2 
 
 
If you have any questions, please contact me at ---------------------, or --------------------, I.D. 
No. -----------------, at ---------------------.   
 

Sincerely, 
 
 
 
Grant D. Anderson 
Senior Counsel, Branch 7 
(Income Tax & Accounting) 

 
 
 

 


