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Dear -------------: 
 
This letter responds to your request of April 16, 2010 for general information relating to 
the federal income tax treatment of certain entities (including foreign entities) and 
foreign individuals (including athletes and employees) that may be temporarily present 
in the United States in connection with a future ---------------------------------- and a future --
--------------------- (the “Competitions”).  You have described the Competitions as being 
owned by and conducted under the auspices of ------, the world governing body of -------
------------------------------------------------------, and stated that the Competitions would 
involve the participation of regional and national ------------------------, other events related 
to the athletic competition, service providers required to stage the Competitions, 
broadcasters, and other media. 
 
You have informed us that some of the entities either already have exempt status under 
section 501(a) of the Internal Revenue Code because they are described in section 
501(c)(3) or (c)(4) or will obtain such status before the Competitions.  To the extent an 
entity has exempt status, it is generally exempt from federal income tax to the extent 
provided in subchapter F of chapter 1 of the Code.   
 
In the case of a foreign entity that does not have exempt status, it generally will be 
subject to a net basis federal income tax on income that is “effectively connected” with 
the conduct of a “trade or business” within the United States.  The determination of 
whether a foreign entity conducts a trade or business within the United States (and, if 
so, how much income is effectively connected with the conduct of such trade or 
business) is based on all the facts and circumstances.  If a particular foreign entity is 
eligible for benefits under an income tax treaty to which the United States is a party, the 
entity may be exempt from federal income tax on “business profits” that are not 
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effectively connected with a “permanent establishment” in the United States.1  In all 
cases, the foreign entity may be subject to a gross basis withholding tax on certain U.S.-
source income of a passive nature, e.g., dividends or royalties.  The withholding rate is 
30% unless reduced by treaty. 
 
Nonresident alien individuals (i.e., individuals who are neither U.S. citizens nor resident 
aliens) who perform services in the United States are generally subject to federal 
income tax on the compensation attributable to the services unless they perform their 
services for a foreign employer, are not present in the United States for more than 90 
days during the taxable year, and do not receive compensation of more than $3,000.  If 
a particular individual is eligible for benefits under an income tax treaty to which the 
United States is a party, the individual may be exempt from federal income tax under 
the treaty if he or she is here temporarily (e.g., fewer than 183 days in a 12-month 
period) and certain other requirements are satisfied.  The rules vary by treaty and 
depend on whether the individual is an employee or an independent contractor.  In the 
case of athletes and entertainers, treaties typically allow the United States to tax the 
individual’s services income once it exceeds a specified dollar amount, without regard to 
how long the individual is in the United States.  In all cases, the individual may be 
subject to a gross basis withholding tax on certain U.S.-source income (e.g., dividends 
or royalties) that is not attributable to services performed in the United States. 
 
The IRS has a Central Withholding Agreement (“CWA”) Program that allows 
nonresident alien entertainers and certain athletes who participate in athletic events in 
the United States to enter into advance agreements with the IRS and with a designated 
withholding agent as to how much tax will be withheld from their income.  A CWA is for 
a specific series of events and takes into account projected expenses. 

This letter has called your attention to certain general principles of the current law.  It is 
intended for informational purposes only and does not constitute a ruling.  See Rev. 
Proc. 2010-1, §2.04, 2010-1 I.R.B. 7 (Jan. 4, 2010).   

If you have any additional questions, please contact ---------------------------or ----------------
------------ at --------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
______________________________ 
Theodore D. Setzer 
Deputy Associate Chief Counsel 
(International) 

                                            
1 For the texts of most U.S. income tax treaties currently in force, see 
http://www.irs.treas.gov/businesses/international/article/0,,id=96739,00.html. 


