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Dear -----------------: 

I am responding to your letter, dated September 8, 2009, which you had 
addressed to another division of the IRS.  You had inquired about the rules of 
deductibility of charitable contributions made by credit cards.   

Section 170(a) of the Internal Revenue Code (“Code”) provides that a deduction 
is allowed for any charitable contribution made during that taxable year.  Section 170(c) 
of the Code defines a charitable contribution as a gift or donation to a recognized 
charitable entity. 

Rev. Rul. 78-38, 1978-1 C.B. 67, provides that when a contribution is made to a 
qualified charity by credit card, it is deductible in the year the charge is made, 
regardless of when the creditor is paid.  See also Granan v. Commissioner, 55 T.C. 753 
(1971).   

In order to substantiate your contribution, you must maintain adequate records to 
show that you made the contribution.  For contributions by credit cards, which are 
considered similar to a cash contribution, you must keep the credit card statement that 
shows the name of the charitable organization, the amount of the contribution and the 
date of the contribution. 
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I hope this information is helpful.  If you have any additional questions, please 
contact -----------------at --------------------.   
 

Sincerely, 
 
 

 
Christopher F. Kane 
Branch Chief, Branch 3 
(Income Tax & Accounting) 

 
 

 


