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The Honorable David Loebsack 
U.S. House of Representatives 
Washington, D.C.  20515-3512 
 
Dear Mr. Loebsack: 

I am responding to your inquiry, dated April 22, 2010, submitted on behalf of your 
constituent, --------------------.  She requested information about the first-time homebuyer 
credit.   
 
As you requested, I responded directly to -------------.  I am enclosing a copy of my 
response.   
 
I hope this information is helpful.  If you have any further questions, please call me or ---
---------------------------------- at ---------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 
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Dear -------------: 
 
I am responding to your letter to Congressman David Loebsack regarding the first-time 
homebuyer credit.  He asked me to respond directly to you.  You stated that you live in 
a mobile home that you received through a valueless transfer title and that you rent the 
lot on which the mobile home is located.  You also stated that you are in the process of 
purchasing a home.  You asked if you qualify for the first-time homebuyer credit.   
 
First-Time Homebuyer Credit 
 
The law provides a first-time homebuyer credit for certain taxpayers who purchase a 
principal residence after April 8, 2008, and before May 1, 2010, or who enter into a 
written binding contract before May 1, 2010, to close on the purchase of the residence 
before July 1, 2010, and purchase the residence before July 1, 2010.  The first-time 
homebuyer credit equals ten percent of the purchase price of the residence, up to a 
maximum credit of $8,000.  You may qualify the first-time homebuyer credit if you (and 
your spouse, if married) have not owned an interest in a principal residence for the three 
years ending on the purchase date of the residence (see section 36(a), (b), and (c) of 
the Internal Revenue Code (Code)).   
 
Long-Time Resident Homebuyer Credit 
 
The law also provides a long-time resident homebuyer credit for certain taxpayers who 
purchase a principal residence after November 6, 2009, and before May 1, 2010, or 
who enter into a written binding contract before May 1, 2010, to close on the purchase 
of the residence before July 1, 2010, and purchase the residence before July 1, 2010.  
The long-time resident homebuyer credit equals ten percent of the purchase price of the 
residence up to a maximum credit of $6,500.  You may qualify for the long-time resident 
homebuyer credit if you (and your spouse, if married) have owned and used the same 
home as a principal residence for any five-consecutive-year period during the eight-year 
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period ending on the purchase date of the new residence (see section 36(a), (b), and (c) 
of the Code).   

For purposes of both the first-time homebuyer credit and the long-time resident 
homebuyer credit, the term principal residence has the same meaning as when used in 
section 121 (see section 36(c)(2) of the Code).  A principal residence may be a house, a 
houseboat, a house trailer, a mobile home, a cooperative apartment, or a condominium.  
See page 3 of Publication 523, Selling Your Home (enclosed). 
 
You are not a first-time homebuyer because you own the mobile home in which you live.  
Therefore, you do not qualify for the first-time homebuyer credit.  However, you may 
qualify for the long-time resident homebuyer credit if you have owned and lived in your 
mobile home for at least five-consecutive years during the eight-year period ending on 
the purchase date of your new residence.   
 
I hope this information is helpful.  If you have any further questions, please call  
----------------------------, Identification Number -----------------, at ---------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 
cc:  The Honorable David Loebsack 
 


