
 

 

 
O F F I C E  O F  T H E  C H I E F  C O U N S E L  

 

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
I N T E R N A L  R E V E N U E  S E R V I C E  

W A S H I N G T O N ,  D . C .  2 0 2 2 4  

 

 
May 27, 2010 

 
 
Number:  2010-0161 
Release Date:  9/24/2010 
 
CONEX-120470-10 
 
UIL: 36.00-00 
 
 
The Honorable David Loebsack 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC  20515 
 
Dear Mr. Loebsack:   
 
This letter responds to your letter of April 22, 2010, on behalf of your constituents, -------
-------------------- and ----------------------.  They wrote about not qualifying for the long-term 
homeowner credit.   
 
As you requested, I responded to ---------------- directly.  Enclosed, please find a copy of 
my letter to them.   
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact me or 
-------------------- at ---------------------.   
 

Sincerely, 
 

 
William A. Jackson 
Chief, Branch 5 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 
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---------------------------- 
------------------  
-------------------------------- 
 
Dear --------------------------: 
 
This letter responds to your letter to Congressman David Loebsack inquiring about your 
eligibility for the long-term homeowner credit.  Congressman Loebsack's office asked 
that we respond to you directly.   
 
The law provides a refundable credit for certain individuals who bought a new principal 
residence and who owned a principal residence in the recent past (section 36(c)(6) of 
the Internal Revenue Code).  These long-term homeowners generally qualify for the 
credit if, on the purchase date of the new home, the individual (and, if married, the 
individual's spouse) has owned and used the same principal residence for a 
consecutive five-year period in the eight years preceding purchase of the new home.  
The long-term homeowner credit is available for residences purchased after    
November 6, 2009.   
 
You wrote that you had purchased your new home on November 6, 2009.  Accordingly, 
you do not qualify for the long-term homeowner credit.  The statute provides no 
administrative exceptions.  We have no authority to modify the statutory effective date.   
 
I am sorry that my response is not more favorable.  If you have any questions, please 
contact -------------------, Identification Number -------------, at ---------------------.   
 

Sincerely, 
 
 

William A. Jackson 
Chief, Branch 5 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 
cc: The Honorable David Loebsack 
 


