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The Honorable Suzanne M. Kosmas 
Member U.S. House of Representatives 
1000 City Center Circle, 2nd Floor 
Port Orange, FL  32129 
 
Attention: --------------------- 
 
Dear Congresswoman Kosmas: 
 
 
I am responding to your letter dated May 6, 2010, submitted on behalf of your 
constituent, ----- ----------------------.  She asked if she and her husband are eligible for the 
long-time residents homebuyer tax credit for the home they purchased on September 
29, 2009.  --------------------became a U.S. permanent resident alien in January 2009.  
She did not previously own a home. Her husband owned his prior home since 2001.  I 
hope that the following information is helpful.    
 
Credit for first-time homebuyers.  A married individual who has never owned a home 
does not qualify for the first-time homebuyer credit if the individual’s spouse had an 
ownership interest in a principal residence during the three-year period ending on the 
date of purchase of the principal residence (section 36(c)(1) of the Internal Revenue 
Code (Code)).  Because ----------------------husband owned his prior home during the last 
three years, she does not qualify for the first-time homebuyer credit.          
 
Credit for long-time residents of the same residence.  A married individual may be 
eligible for an income tax credit for the purchase of a home if the individual and his 
spouse owned and used the same home as their principal for any 5-consecutive-year 
period during the 8-year period ending on the date of purchase of the replacement 
residence. (section 36(c)(6) of the Code).  This credit equals 10 percent of the purchase 
price of the home, up to a maximum credit of $6,500 (section 36(a) and (b)(1)(D) of the 
Code).  In addition, this credit applies only if the taxpayer purchases the residence on or 
after November 7, 2009 (section 11(j)(1) of the Worker, Homeownership, and Business 
Assistance Act of 2009).  Because ------------------- and her husband purchased their 
home before the November 7, 2009, effective date, they cannot take this credit.  
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Further, even if they purchased their home on or after November 7, 2009, they would 
not qualify for this credit unless --------------------owned and used her husband’s home as 
her principal residence for any consecutive 5-year period beginning on September 30, 
2001.   
 
The law does not grant the IRS authority to make exceptions to these rules.  I have 
enclosed pages 260-261 of Publication 17, Your Federal Income Tax, which provides a 
more detailed explanation of the first-time homebuyer credit.  If you have any questions, 
please contact me or --------------------, at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 
Enclosure  


