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The Honorable Mark Begich 
United States Senator 
101 12th Avenue, Room 206 
Fairbanks, AK  99701 
 
Attn: ------------------ 
 
Dear Senator Begich: 

This letter responds to your inquiry dated May 21, 2010, on behalf of your constituent, --
-------------------------------------------------------. ---------------- asked whether --- qualified for 
the first-time homebuyer tax credit for the residence he purchased April 26, 2010. --------
------ had previously owned a home that he sold on June 11, 2007, upon receiving 
orders to move from the ------------------------------------. 

Generally, section 36 of the Internal Revenue Code (the Code) provides a refundable 
credit to first-time homebuyers for the purchase of a principal residence. A first-time 
homebuyer is defined as any individual who has not had an ownership interest in a 
principal residence at any time during the three-year period before the date of the 
purchase of the home. If married, both spouses must be first-time homebuyers as of the 
date of the purchase (section 36(c)(1) of the Code). If either spouse owned a principal 
residence during the three-year period, neither qualifies for the credit.  

--------------- does not qualify for the first-time homebuyer’s credit, because --- owned a 
principal residence in the three-year period preceding April 26, 2010. The statute 
provides no exception to the three-year rule based on military reassignment.    
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If you have any questions, please contact ------------------------ or ------------------- at ------- -
-------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 

William A. Jackson 
Chief, Branch 5 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 
 

 
 


