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The Honorable Bob Inglis 
Member, U.S. House of Representatives   
464 East Main Street, Suite 8 
 Spartanburg, SC  29302 
 
Attention: ----------------------- 
 
Dear Congressman Inglis:   
 
This letter responds to your inquiry dated May 25, 2010, on behalf of your constituent, --
------------------------------.  ---------------------asks whether the amount of deductions claimed 
for certain charitable contributions must be reduced as quid pro quo contributions. 
 
Your constituent states that ----- is on the board of an organization that is exempt from 
taxation under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code (the Code).  This 
organization commissioned an artist to create a -----------------------------------------------------
as an artistic showpiece and to recognize large donors to the --------.  Donors who 
pledge a certain amount are recognized on ----------------------------------------------------------.  
The facts provided do not indicate whether donors may choose to keep the ------, but we 
assume that the ------ are intended to be -----------------------------------.  Your constituent 
asks whether recognition of the charitable contributions of donors on the ------ is 
considered a quid pro quo exchange of property for goods or services.  I am pleased to 
provide you with the following information about deductibility of charitable contributions.   
 
Taxpayers can take deductions for certain charitable contributions made during the 
taxable year.  A charitable contribution is a gift to or for the use of an organization 
described in section 170(c) of the Code.  To take a deduction, a donor must have 
charitable intent.  United States v. American Bar Endowment, 477 U.S. 105 (1986).  A 
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charitable contribution generally does not include any part of a payment that a taxpayer 
makes to a charitable organization in consideration for goods or services (Revenue 
Ruling 67-246, 1967-2 C.B. 104).  Goods or services that have insubstantial value 
under the guidelines provided in Revenue Procedures 90-12, 1990-1 C.B. 471, and 92-
49, 1992-1 C.B. 987, and any successor documents, are disregarded.  Under those 
Revenue Procedures, benefits received in connection with a payment to a charity will be 
considered to have insubstantial fair market value if: 
 

1. The payment occurs during a fund-raising campaign in which the charity 
informs patrons how much of their payment is a deductible contribution, and 
either-- 
 
2.  (a) The fair market value of all of the benefits received in connection with 
the payment is not more than 2 percent of the payment, or $96 (under current 
rules), whichever is less; 
 

(b) The payment is $48 or more (under current rules) and the only benefits 
received in connection with the payment are token items (such as bookmarks, 
calendars, key chains, mugs, posters, tee shirts, etc.) bearing the organization's 
name or logo. The cost of all of the benefits received by a donor must be no 
more than $9.60 (Revenue Procedure 2009-50, 2009-45 I.R.B. 617); or 

 
(c) The charity mails or otherwise distributes free, unordered items to 

patrons with a request for a charitable contribution and a statement that the 
patron may retain the item whether or not the patron makes a contribution, and 
the cost of all the items is no more than $9.60 (Revenue Procedure 2009-50, 
2009-45 I.R.B. 617). 

If the donor does not receive (or have a right to receive) a benefit in connection with a 
payment to charity, privileges such as being associated with or being known as a 
benefactor of an organization (for example, being memorialized on a plaque or similar 
commemorative item) are not significant return benefits that have a monetary value; 
therefore, we do not consider these privileges as quid pro quo exchanges that disqualify 
full deductibility of a charitable contribution.  See Revenue Ruling 68-432, 1968-2 C.B. 
104; see also Hernandez v. Commissioner, 490 U.S. 680, 701 (1989) (Court assumed 
that payments for memorial plaques were deductible). 
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I hope this information is helpful.  If you have any questions, please call ---------------------
or ---------------------- at --------------------. 
 

   Sincerely, 
 

 
 
 

   John P. Moriarty 
   Chief, Branch 1 
   (Income Tax and Accounting) 
 

 


