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UIL:  36.00-00      CONEX-124654-10 
 
The Honorable John Shimkus  
Member, U.S. House of Representatives 
3130 Chatham Road, Suite C 
Springfield, IL  62704 
 
Attention:  ----------------- 
 
Dear Congressman Shimkus: 

I am responding to your inquiry dated June 14, 2010, on behalf of your constituents who 
asked about an extension of the June 30, 2010, deadline to qualify for the long-time 
residents homebuyer tax credit.  Your constituents purchased and paid for a modular 
home in February 2010.  However, due to wet weather, the contractors have not been 
able to set the home on the foundation.  Your constituents asked if they could obtain an 
extension of the June 30, 2010, deadline if, because of the wet weather, they cannot 
move in to their home by that date.  

First-time homebuyers and long-time residents of the same principal residence may 
qualify for a refundable tax credit for the purchase of a principal residence (section 36 of 
the Internal Revenue Code (the Code)).  If the taxpayer constructs the residence, the 
date that the taxpayer first occupies the residence is treated as the purchase date 
(section 36(c)(3)(B) of the Code).     

In the case of a home construction contract, to qualify for the credit, the taxpayer must 
have entered into a binding contract before May 1, 2010, that provides for completion of 
the home before July 1, 2010, and the taxpayer must occupy the home by June 30, 
2010.  See http://www.irs.gov/newsroom/article/0,,id=206293,00.html on the IRS 
website, irs.gov.  

The statute does not contain any exceptions or grant the Internal Revenue Service the 
authority to extend the June 30, 2010, deadline.  Congress, however, is considering 
legislation to allow a taxpayer who purchases a residence by September 30, 2010, to 
qualify for a homebuyer tax credit if the taxpayer entered into a binding contract before 
May 1, 2010, to close on the purchase of the home before July 1, 2010.  See H.R. 5623, 
111th Cong. (2010), copy enclosed. 
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I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact me or -------
-------------------------at ---------------------. 

           Sincerely, 

 
 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 
 

Enclosure 


