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The Honorable Nick J. Rahall, II 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC  20515 
 
Dear Mr. Rahall: 

I am responding to your letter dated June 23, 2010, on behalf of your constituents. You 
requested confirmation that the reporting of health coverage benefit costs on Forms W-
2 that the Health Care and Education Affordability Reconciliation Act of 2010 requires, 
does not change the tax treatment of health coverage benefits. 

The requirement to report the aggregate cost of health coverage does not affect the tax 
treatment of the health coverage.  Employer-provided health benefits for an employee, 
an employee's spouse, or an employee’s dependents are tax-free to the employee as 
under prior law. 

Employers must issue Forms W-2 to employees to provide required information under 
Section 6051(a) of the Internal Revenue Code (the Code).  The Health Care and 
Education Affordability Reconciliation Act of 2010 added subsection (a)(14) to the Code 
to require that employers also report on Forms W-2 the aggregate cost of employer-
sponsored health coverage, except for amounts under Archer Medical Savings 
Accounts, Heath Savings Accounts, or salary reduction contributions to a flexible 
spending arrangement.  [Section 9002 of the Act].  The new reporting requirement is 
effective for the 2011 calendar year.   
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I hope this information is helpful.  If you need further information, please contact me or -
--------------------------at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Janine Cook 
Chief, Employment Tax, Branch1 
Office of the Division Counsel/Associate 
Chief Counsel (Tax Exempt & Government 
Entities) 

 
 


