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The Honorable Amy Klobuchar 
United States Senator 
1700 Washington Avenue South 
Suite 250 
Minneapolis, MN  55415 
 
Attention: ---------------------  
 
Dear Senator Klobuchar: 

I am responding to your inquiry dated July 22, 2010, forwarding your constituent’s 
questions about tax changes for 2011.   

Your constituent asked about the increase in the child tax credit from $500 to $1,000 
and the reductions of the marriage penalty that Congress enacted in the Economic 
Growth and Tax Relief Reconciliation Act of 2001.  These provisions will expire this year 
unless Congress extends the provisions.  To date, Congress has not extended the 
provisions.  See section 24 of the Internal Revenue Code (the Code) for provisions 
relating to the child tax credit.  

Your constituent also asked whether employee health insurance benefits will become 
taxable next year.  The tax law provides an exclusion from income for certain amounts 
received by an employee through accident or health insurance for personal injuries or 
sickness (section 105 of the Code).  The tax law also provides an exclusion for 
employer-provided coverage under an accident or health plan (section 106 of the 
Code).  Starting in 2011, employers will be required to report the value of the health 
insurance coverage they provide employees on each employee’s annual Form W-2, 
Wage and Tax Statement (section 6051(a)(14) of the Code). This reporting is for 
informational purposes only, to show employees the value of the health care benefits so 
they can be more informed consumers. The amount reported does not affect tax liability, 
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as the value of the employer’s contribution to health coverage continues to be 
excludible from an employee’s income and is not taxable. 
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact  
----------------------or me at --------------------.    

 
     Sincerely, 
 
 
 
      Michael J. Montemurro 
      Chief, Branch 4 
      Office of Associate Chief Counsel                                    
      (Income Tax & Accounting)   


