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Dear

This is in response to your letters dated March 9, 2009, July 30, 2009, and
October 1, 2009, in which you request a waiver of the 60-day rollover
requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (“the
Code").

The following facts and representations have been submitted under penality of
perjury in support of the ruling requested.

Taxpayer A maintained an Individual Retirement Account (IRA), IRA X, with
Financial Institution A. Taxpayer A, age 69, asserts that on Date 1, Taxpayer A
received a distribution of Amount M from IRA X. Taxpayer A asserts that his
failure to accomplish a rollover of Amount O within the 60-day period prescribed
by section 408(d)(3) of the Code was due to his wife's iliness and his duties as a
primary caregiver.

On Date 1 Taxpayer A closed IRA X because he feared Financial Institution A
would soon fail. Shortly thereafter Taxpayer A deposited Amount N in a non-IRA
liquid account at Financial Institution W and deposited Amount O in a non-IRA
liquid account at Financial Institution B. Amounts N and O equal Amount M.
Taxpayer A intended to complete the rollover of Amount O after the banking
crisis stabilized.

Taxpayer A’s wife was discharged from Hospital S on Date 3 after having
undergone major surgery which incapacitated her mobility. During the 60-day
rollover period Taxpayer B was the primary caregiver for his wife. As the primary
caregiver Taxpayer A was responsible for his wife's care seven days per week
including taking care of her meals, cleaning, lifting her in and out of bed, trips to
medical care providers, medication administration, rehabilitation physical therapy
and exercise assistance. Taxpayer A asserts that his primary caregiver duties
during this period resulted in his inability to attend to his financial affairs.
Taxpayer A attempted to complete a rollover of Amount M on Date 2 but his
attempts were denied because Date 2 was six days beyond the end of the 60-
day rollover period.

Documentation has been submitted from Dr. E dated Date 3, confirming the
medical condition of Taxpayer A’s wife.
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Taxpayer A has not used Amount O for any other purpose.

Based on the facts and representations, you request a ruling that the Internal
Revenue Service waive the 60-day rollover requirement, with respect to the
distribution of Amount O contained in section 408(d)(3) of the Code (“the Code”).

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(E) of the Code provides that the rollover provisions of section
408(d) do not apply to any amount required to be distributed under section
408(a)(6).

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1 ) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual
for whose benefit the IRA is maintained if

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60 day after the
day on which the individual receives the payment or distribution: or

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such
individual not later than the 60" day after the date on which the payment or
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid into
such plan may not exceed the portion of the amount received which is includible
in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not

apply to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual
from an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such
receipt such individual received any other amount described in section
408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was not includible in gross income because of
the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.
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Section 408(d)(3)(E) of the Code provides that the rollover provisions of section
408(d) do not apply to any amount required to be distributed under section
408(a)(6).

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
the failure to waive such requirement would be against equity or good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that
occurred after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section
408(d)(3)(1) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359 (January 27, 2003) provides that in
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement
pursuant to section 408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; (2)
inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization,
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error, (3) the
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution
occurred.

The information presented and documentation submitted by Taxpayer A is
consistent with his assertion that his failure to accomplish a rollover of Amount O
within the 60-day period prescribed by section 408(d)(3) of the Code was due to
his wife's illness and his duties as a primary caregiver.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution to
Taxpayer A of Amount O. Pursuant to this ruling letter, Taxpayer A is granted a
period of 60 days measured from the date of the issuance of this letter ruling to
make a rollover contribution of Amount O to an IRA (or IRAs) described in Code
section 408(a). Provided all other requirements of Code section 408(d)(3), except
the 60-day requirement, are met with respect to such IRA contribution, the
contribution will be considered a rollover contribution within the meaning of Code
section 408(d)(3).

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.
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If you have any questions, please contact

Sincerely yours,

Pl V50—

rances V. Sloan, Manager
Employee Plans Technical Group 3

Enclosures:

Deleted Copy of Ruling Letter
Notice of Intention to Disclose



