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The Honorable Lamar Alexander 
United States Senator 
800 Market Street, Suite 112 
Knoxville, TN  37902 
 
Attention:  --------------------- 
 
Dear Senator Alexander: 
 
This letter responds to your inquiry dated March 8, 2011, on behalf of your constituent, -
------------------------.  ------------ asked about the one-year limitation on deducting business 
travel expenses. 
  
A taxpayer who is temporarily away from home in pursuit of a trade or business may 
deduct all ordinary and necessary business expenses the taxpayer pays or incurs while 
traveling, including expenses for meals and lodging (section 162(a)(2) of the Internal 
Revenue Code (the Code)).  This provision is an exception to the general rule that 
taxpayers may not deduct personal, living, or family expenses (section 262(a) of the 
Code).   
 
In general, a taxpayer’s home for tax purposes is the location of the taxpayer’s principal 
place of business, or where the taxpayer normally works.  If a taxpayer secures 
employment permanently or for an indefinite period of time in a new location, the new 
location becomes the taxpayer’s tax home.  The taxpayer’s expenses of living at the 
new location are nondeductible personal expenses, rather than deductible business 
expenses.   
 
However, if a taxpayer secures only temporary employment in a new location, the 
taxpayer does not change tax homes.  The taxpayer is treated as traveling away from 
his or her tax home for business purposes, and the taxpayer may deduct expenses for  
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meals and lodging at the temporary work site as business expenses under section 
162(a)(2) of the Code.   
 
Therefore, if a taxpayer secures employment in a new location, the taxpayer must 
determine whether he or she has changed tax homes.  As ------------ notes in his letter, 
section 162(a) of the Code provides that a taxpayer who travels to a single location to 
work for more than one year is not temporarily away from home and cannot deduct 
travel expenses.  The Congress added this one-year rule to section 162(a) of the Code 
in 1992 (section 1938 of the Energy Policy Act of 1992, Public Law Number 102-486).  
The Internal Revenue Service lacks the authority to modify the statutory rule 
administratively.   
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact me or -------
---------------------------------------------------------------, at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 

George J. Blaine 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 
 
 


