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Dear -----------------------: 
 
I am responding to your inquiry to Commissioner Douglas H. Shulman dated February 
25, 2011.  You requested that we revise published guidance to taxpayers clarifying the 
tax treatment of special foods purchased to treat -------------------.   

Taxpayers can deduct expenses paid for medical care of the taxpayer, spouse, or 
dependent, to the extent the expenses exceed 7.5 percent of adjusted gross income.  
Section 213(a) of the Internal Revenue Code.  Medical care refers to amounts paid for 
the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease, or for the purpose of 
affecting a structure or function of the body.  Section 213(d)(1)(A).   

Taxpayers cannot deduct personal, family, or living expenses as medical care if the 
expenses do not fall within the section 213 definition.  Section 262; section 1.213-
1(e)(1)(vi) of the Income Tax Regulations.  An expenditure that is merely beneficial to 
the general health of an individual is personal and is not for medical care.  Section 
1.213-1(e)(1)(ii).   

A taxpayer who claims that an expense of a peculiarly personal nature is primarily for 
medical care must establish that fact.  Among the objective factors that indicate that an 
otherwise personal expense is for medical care are the taxpayer’s motive or purpose for 
making the expenditure, whether a physician has diagnosed a medical condition and 
recommended the item as treatment or mitigation, linkage between the treatment and 
the illness, treatment effectiveness, and proximity in time to the onset or recurrence of a 
disease.  Havey v. Commissioner, 12 T.C. 409 (1949).  The taxpayer also must 
establish that the expense would not have been paid “but for” the disease or illness.   A 
personal expense is not deductible as medical care if the taxpayer would have paid the  
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expense even in the absence of a medical condition.  Commissioner v. Jacobs, 62 T.C. 
813 (1974).   

Where an item purchased in a special form primarily for the alleviation of an illness or 
disease is one that is ordinarily used for personal, living, and family purposes, the 
excess of the cost of the special form over the normal cost of the item is an expense for 
medical care under section 213.  See, e.g., Revenue Ruling 75-318, 1975-2 C.B. 88 
(braille books and magazines); Revenue Ruling 70-606, 1970-2 C.B. 66 (automobile 
specially designed to accommodate wheelchair passengers). 

Specifically, the excess cost of specially prepared foods designed to treat a medical 
condition over the cost of ordinary foods which would have been consumed but for the 
condition is an expense for medical care.  See Randolph v. Commissioner, 67 T.C. 481 
(1976); Cohn v. Commissioner, 38 T.C. 387 (1962); Von Kalb v. Commissioner, T.C. 
Memo. 1978-366. A taxpayer who can establish the medical purpose of the diet may 
deduct the excess cost if the taxpayer can prove what the taxpayer spent for the special 
diet and what the taxpayer would spend for food to satisfy normal nutritional needs.  
See Flemming v. Commissioner, T.C. Memo. 1980-583. 

Therefore, if a taxpayer can establish the medical purpose of the diet, such as through a 
physician’s diagnosis, then to the extent the cost of the food for the special diet exceeds 
the cost of the food that satisfies a taxpayer’s normal nutritional needs if the special diet 
were not required, the excess cost is an expense for medical care under section 213(d).  
We will consider modifying the language of Publication 502, Medical and Dental 
Expenses, to reflect these considerations. 
 
The IRS administers the tax law as enacted.  Any change in the law would require 
legislative action by the Congress.  I hope this information is helpful.  If you have any 
questions, please contact ------------, Identification Number ----------, at ------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------.   

 
Sincerely, 

 
 
 
 

Thomas D. Moffitt 
Chief, Branch 2 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting)

 


