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Dear ---------: 
 
I am writing in response to your letter dated February 9, 2011.  In that letter you asked 
about excluded military retired pay under section 122 of the Internal Revenue Code (the 
Code).  While I cannot address your particular situation in detail, I am providing the 
following general information concerning section 122 of the Code, which I hope will be 
helpful to you. 

Section 122 of the Code excludes from the gross income the amount by which a 
member or former member of the military reduces his or her retainer or retired pay in 
order to obtain benefits for his or her survivors under the Survivor Benefit Plan or the 
Retired Serviceman’s Family Protection Plan.  Section 122 does not exclude any other 
amounts from gross income.     

Section 104(a)(4) of the Code excludes from gross income amounts received as a 
pension, annuity, or similar allowance for personal injuries or sickness resulting from 
active service in the armed forces.  Subsection (D) of section 104(b)(2) provides that 
section 104(a)(4) will apply to an individual if, on application therefor, he would be 
entitled to receive disability compensation from the Veterans’ Administration (VA). 

A military retiree may elect an amount of pay based on percentage of disability or years 
of service [10 U.S.C. §§ 1401, 1402].  If an individual elects an amount of pay based on 
years of service, their retired pay is fully taxable.  No part of the retired pay is 
attributable to personal injury or sickness for active service in the armed forces and no 
part of the retired pay can be excluded under section 104(a)(4).  Conversely, if an 
individual retires from the military because of disability, a portion of their retired pay is 
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attributable to personal injury or sickness and is excludible under section 104(a)(4).  
The remaining amount is taxable income.   

Additionally, a military retiree may apply to the VA for compensation for service-
connected disabilities.  However, the VA disability rating does not determine an 
individual’s status for retirement from the United States Armed Forces.   Thus, an 
individual who retires on the basis of years of service fixes the character of the 
payments he receives as compensation for length of service, rather than as 
compensation for or on account of disability; hence they are not excludable from income 
[Johnson v. Commissioner, T.C. Memo. 1977-367]. 

The Treasury Regulations provide the order in which various reductions in gross retired 
pay will be deducted in computing net taxable retired pay where there are multiple 
reductions pursuant to different statutory provisions.   According to section 1.122-1 of 
the Regulations, net taxable retired military pay is computed by first reducing gross 
retired pay by amounts excluded under section 122(a) (amounts waived to receive 
benefits under the Survivor Benefit Plan of Retired Serviceman’s Family Protection 
Plan), then reduced by the amount of retired pay waived to receive compensation from 
the VA, then reduced by retired pay excluded under section 104(a)(4) of the Code 
(amounts attributable to personal injury or sickness resulting from active service in the 
armed forces) less retired pay waived to receive VA compensation (but not to exceed 
the amount excluded under section 104(a)(4)). 
 
Generally, nontaxable amounts of military retired pay and VA disability compensation 
are not reported on Form 1099-R.  Thus, military retirees should receive a Form 1099-R 
each year which shows only the net taxable portion of their military retired pay after the 
reductions described above have already been made from their gross retired pay.     
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact me or -------
--------------------of my staff at ---------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

  Lynne Camillo 
  Branch Chief, Employment Tax Branch 2 
  (Exempt Organizations/ Employment Tax/  
  Government Entities) 
  (Tax Exempt and Government Entities) 

 


