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Dear --------------: 
 
This is in response to your request for general information regarding the information 
reporting obligations with respect to Mexican fideicomisos that own certain Mexican 
residential real property on behalf of U.S. persons who are not also Mexican citizens. 
 
Under section 6048(a) and (c) of the Code,1 a U.S. person who makes a transfer to or 
receives a distribution from a foreign trust generally is required to report certain 
information on Form 3520, Annual Return to Report Transactions with Foreign Trusts 
and Receipt of Certain Foreign Gifts.  Under section 6048(b) of the Code, a U.S. person 
who is treated as the owner of a foreign trust under the grantor trust rules (sections 671 
through 679 of the Code) is required to complete Part II of Form 3520 and to ensure 
that the foreign trust files Form 3520-A, Annual Information Return of Foreign Trust with 
U.S. Owner.  Section 6677 of the Code imposes significant penalties (up to 100 percent 
of the gross reportable amount) for failure to comply with section 6048. 
 
The rules for determining whether an entity is classified as a trust for U.S. federal 
income tax purposes are found in section 301.7701-4 of the Procedure and 
Administration Regulations.  The rules for determining whether an entity that is 
classified as a trust is a foreign trust are found in section 7701(a)(31)(B) of the Code 
and section 301.7701-7 of the Procedure and Administration Regulations.  Any U.S. 
person who transfers property to or has an interest in a Mexican fideicomiso that is 
classified as a foreign trust must comply with section 6048. 
 
This letter provides general information only and does not constitute a ruling.  See Rev.  
                                            
1 All references to sections of the Code are to sections of the Internal Revenue Code of 1986, as 
amended. 
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Proc. 2010-1, § 2.04, 2010-1 I.R.B. 7.  If you would like a definitive determination as to 
whether a particular fideicomiso is classified as a foreign trust for U.S. federal income 
tax purposes, you must request a private letter ruling pursuant to the procedures set 
forth in section 7 of Rev. Proc. 2010-1. 
 
We hope this information has been helpful to you.  If you have any questions, please 
contact ----------------------, Identification Number -----------------, at --------------------(not a 
toll-free call). 
 
 
 

Sincerely, 
 

 ______________ 
M Grace Fleeman 
Senior Technical Reviewer, Branch 1 
(International) 

 


