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The Honorable Rich Nugent 
Member, U.S. House of Representatives 
16224 Spring Hill Drive 
Brooksville, FL 34604 
 
Attention: ----------------------- 
 
Dear Congressman Nugent : 
 
I am responding to your inquiry of April 5, 2011, on behalf of your constituent,  
------------------------------.  --------------------asked why reimbursement of phone concession 
for post-divestiture retirees who reside outside of the former company’s local service 
area is subject to Federal Insurance Contribution Act taxes (FICA) while reimbursement 
of phone concession for pre-divestiture retirees is not. 
  
FICA taxes consist of the old-age survivors and disability (OASDI) portion and the 
hospital insurance portion (Medicare tax).  Employers compute these taxes as a 
percentage of wages they pay to an employee (sections 3101, 3111, 3121 of the 
Internal Revenue Code (the Code)).  Wages for FICA purposes are defined as all 
remuneration for employment, including the cash value of all remuneration (including 
benefits) paid in any medium other than cash.  However, any fringe benefit which is 
excludable under section 132 of the Code is not wages for FICA purposes (section 
3121(a)(20) of the Code). 
 
An employee’s gross income does not include any fringe benefit that qualifies as a no-
additional-cost service (section 132(a)(1) of the Code).  The law defines a no-additional-
cost service as a service that (section 132(b) of the Code): 
 
 ●  Is for the employee’s use 
 ●  Is for sale to customers in the ordinary course of the employer’s business 
 ●  Is for sale in the line of business in which the employee works 
 ●  Does not cause the employer to incur any substantial additional cost (including  

forgone revenue) in providing the service 
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With respect to no-additional-cost services, the term “employee” includes any individual 
who the employer formerly employed in that line of business and who separated from 
service due to retirement (section 132(h)(1)(A) of the Code). 
 
Prior to the divestiture of the Bell System, retired Bell System employees receiving free 
telephone service could exclude the value of the service from income as a no-
additional-cost service under section 132(b) of the Code.  However, after the divestiture, 
the System changed and a single provider no longer provided telephone services 
throughout the United States.  Instead, several Regional Bell Operating Companies 
(RBOCs) were created to provide telephone services in different regions of the country.  
Each of these RBOCs is a different employer for purposes of the no-additional-cost 
fringe benefit provisions.  The exclusion from income for no-additional-cost services 
only applies to services an employer provides to its own employees or retired 
employees.   Thus, employees who had retired from the Bell System prior to divestiture 
risked losing eligibility to exclude the value of free telephone service from their income  
because an entity other than their employer (i.e., an RBOC) had become the provider of 
the benefit. 
 
The Congress took action to enable employees who had retired from the Bell System 
prior to its divestiture to continue excluding the value of their free telephone service from 
income.  The Congress accomplished this by revising the law to allow pre-divestiture 
retirees to treat telephone service an RBOC provided as a no-additional-cost service 
(Section 1853(d) of the Tax Reform Act of 1986 (Pub. L. No. 99-514), revising section 
559 of the Tax Reform Act of 1984 (Pub. L. No. 98-369)).  As a result, for employees 
who retired before January 1, 1984, the law treats all RBOCs as a single employer in 
the same line of business.  It also treats payment an RBOC makes of all or part of the 
cost of local telephone service that a person other than an RBOC provides to the retiree 
(including a rebate of the amount the retiree paid for the service and payment to the 
person providing the service) as telephone service a single employer provided.   
 
The Senate Report on the Tax Reform Act of 1986 (S. Rep. No.99-313, at 1024-25 
(1986)) stated that the purpose of this provision was to apply an “intended transitional 
rule under which the fair market value of free telephone service provided to employees 
of the Bell System, who had retired prior to divestiture of the system on January 1, 1984 
is excluded from income and wages of such pre-divestiture retired employees.”  The 
Senate Report further stated that this provision does not apply to any employee who 
separated from service on or after January 1, 1984.   
 
Unfortunately, the Congress enacted these special rules to apply only to pre-divestiture 
retirees.  The normal rules for no-additional-cost services apply to post-divestiture 
retirees.  To exclude the value of free telephone service from income as a no-additional-
cost service, the employer or former employer must provide the service to its own 
employee or retired employee.  If a post-divestiture retiree receives telephone service 
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(or a reimbursement for payment for telephone services) from an entity other than that 
retiree’s former employer, the retiree must include the value of the service or the 
amount of the reimbursement in income.  Additionally, the payment constitutes wages 
for FICA purposes because it represents remuneration for past services. 
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact me or -------
-------------------- at ---------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 

  Lynne Camillo 
  Branch Chief, Employment Tax Branch 2 
  (Exempt Organizations/ Employment Tax/  
  Government Entities) 
  (Tax Exempt and Government Entities) 

 
 

 

 


