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San Francisco, CA 94111 

 
Attention: ----------------------- 
 
Dear Senator Boxer: 

I am responding to your inquiry of June 03, 2011, on behalf of your constituents, ----------
-------------------------------and --------------------.  They wrote about difficulties that they 
experienced filing their federal income tax returns for 2010 as a same-sex married 
couple in California.   
 
The IRS has taken the position that, because federal tax law respects California 
community property law, registered domestic partners and same-sex married couples in 
California must each report one-half of their community income for federal income tax 
purposes (Chief Counsel Advice 201021050, issued May 5, 2010).  The IRS is aware 
that the extension of community property laws to same-sex couples in California has 
caused some taxpayers to incur increased tax return preparation fees and has raised 
some additional legal and compliance issues.  The IRS is currently reviewing these 
issues and considering how best to ensure that same-sex couples receive the 
information they need to timely and accurately complete their federal income tax 
returns.   
 
Your constituents asked us to clarify whether social security benefits are community 
income and how registered domestic partners and same-sex married couples should 
treat self-employment income.  Generally, state law determines whether an item of 
income constitutes community income.  As noted above, federal tax law generally 
respects state property law characterizations and definitions.  U.S. v. Mitchell, 403 U.S. 
190 (1971).  Accordingly, if social security benefits are community income under 
California law, then they are also community income for federal income tax purposes.  If 
social security benefits are not community income under California law, then they are 
not community income for federal income tax purposes.   
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If trade or business income is community income, registered domestic partners or a 
same-sex married couple split the income for federal tax purposes, including self-
employment taxes.  Although the self-employment tax rules contain a provision that 
overrides community income treatment in the case of spouses (section 1402(a)(5) of the 
Internal Revenue Code), this provision does not apply to registered domestic partners 
or, because of the Defense of Marriage Act, to same-sex married couples. 
 
If you have any questions, please contact me or ---------------------at --------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 
 


