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Dear -------------: 

This is in response to your letter, dated February 28, 2011, to Secretary 
Geithner, regarding the Federal Qualifed Plug-In Electric Drive Motor Vehicle  
Credit.  His office requested that I respond to your inquiry. 
 
 Section 30D of the Internal Revenue Code provides for a credit for certain new 
qualified plug-in electric drive motor vehicles.  In general, the amount of credit available 
depends on the amount of battery capacity for a particular vehicle.  The total amount of 
the credit allowed for a vehicle under section 30D is limited to $7,500.   
 
 You asked whether a taxpayer who is entitled to a $7,500 credit under section 
30D, but has tax liability of less than $7,500 for that year, may carry the additional credit 
amount over to the following tax year.  In general, individual taxpayers calculate their 
tax liability on a yearly basis and a special provision must be found to allow a taxpayer 
to determine his or her tax liability in one year using income, deduction, or credit items 
that occurred during a different year.  Section 30D does not contain such a special 
provision.  On the contrary, § 30D(a) states “there shall be allowed as a credit against 
the tax imposed by this chapter for the taxable year an amount equal to the sum of the 
credit … with respect to each new qualified plug-in electric drive motor vehicle placed in 
service by the taxpayer during the taxable year.”  Thus, the credit is only allowed in the 
year in which the vehicle is placed in service and may not be carried over to future 
years or back to past years.   
 
 We note that, if a section 30D qualified vehicle is used in a trade or business, the 
purchaser of the vehicle is entitled to take the section 30D credit as part of the 
calculation of the income of the trade or business.  If the trade or business has tax  
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liability of less than the $7,500 credit amount, that amount may be carried back to prior 
years or forward to later years under the rules that apply to business credits.  
 
 We hope this information is helpful to you.  If you require additional information 
please contact --------------------of my staff at --------------------(not a toll free call). 
 
 

Sincerely, 
 
 
Charles B. Ramsey 
Branch Chief, Branch 6 
 (Passthroughs & Special Industries) 
 

 


