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The Honorable Harry Reid 
United States Senate 
Washington, DC  20510 
 
Attention: --------------------- 
 
Dear Senator Reid: 

This letter responds to your inquiry dated October 24, 2011, on behalf of your 
constituent, ---------------------of the ---------------------------------------------------------- (the 
Authority).  ---------------asked whether homeowners must include in gross income 
payments the Authority makes to assist them with structural home elevation.  The facts 
do not indicate that the Authority provides this assistance to homeowners based on their 
economic need.  

Gross income includes all income from whatever source derived, except as otherwise 
provided by law (section 61 of the Internal Revenue Code (the Code)).  Under section 
61, Congress intends to tax all gains or undeniable accessions to wealth, clearly 
realized, over which the taxpayers have complete dominion (Commissioner v. 
Glenshaw Glass Co., 348 U.S. 426 (1955), 1955-1 C.B. 207).  Consequently, taxpayers 
must include governmental grants in gross income absent a specific exclusion (see 
Revenue Ruling 79-356, 1979-2 C.B. 28).   

Taxpayers, however, exclude from gross income qualified disaster mitigation payments 
(section 139(g)(1) of the Code).  The term “qualified disaster mitigation payment” means 
any amount paid under the Robert T. Stafford Disaster and Emergency Assistance Act 
(Stafford Act) or the National Flood Insurance Act (NFIA) to a property owner for hazard 
mitigation for the property (section 139(g)(2) of the Code).  Thus, if the Authority makes 
payments to assist homeowners with structural home elevation under the Stafford Act or 
the NFIA, the homeowners exclude them from gross income.  If, however, the Authority 
does not make those payments under the Stafford Act or the NFIA, they would appear 
not to qualify for any other exclusion from gross income.  For example, the payments 
would not appear to qualify under a limited general welfare exclusion because the 
Authority does not appear to base the payments on the homeowners’ need (see Notice 
2011-94, 2011-49 Internal Revenue Bulletin (December 5, 2011)). 
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If the payments do not qualify for exclusion from the homeowners’ gross income, and 
the payments equal or exceed $600 in any calendar year, the Authority must file with 
the Internal Revenue Service and provide to homeowners Forms 1099-G, Certain 
Governmental Payments (section 6041 of the Code).   

If the Authority would like to request a private letter ruling from the Internal Revenue 
Service on whether it must issue Forms 1099-G for payments to homeowners under its 
structural home elevation program, it can do so by following the procedures in Revenue 
Procedure 2011-1, 2011-1 Internal Revenue Bulletin 1, which is available on our 
website, www.irs.gov, and at http://irs.gov/pub/irs-irbs/irb11-01.pdf 

I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact ----------------
--------or me at ---------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting)  
 

 
 


