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Dear ---------------: 
 
This letter responds to your request for information dated November 02, 2011, 
regarding the requirements for qualification of an organization as a homeowners 
association under section 528 of the Internal Revenue Code. 
 
Section 2.04 of Rev. Proc. 2011-1, 2011-1 I.R.B. 1, 7, provides that the Internal 
Revenue Service may issue an “information letter,” the purpose of which is to call 
attention to a well-established interpretation or principle of tax law, without applying it to 
a specific set of facts.  Accordingly, the following discussion is provided for general 
information purposes only and does not constitute a ruling. 
 
Section 528 of the Code provides that a homeowners association is an organization that 
is a condominium management association, a residential real estate management 
association, or timeshare association that is organized and operated to provide for the 
acquisition, construction, management, maintenance, and care of association property. 
Section 528(c)(1)(B) provides that 60 percent or more of the income of such 
organization for the taxable year must consist solely of amounts received as 
membership dues, fees, or assessments from owners of residential units in the case of 
a condominium management association. 
 
In your letter you note that the organization in question is a 100 percent commercial 
condominium which receives no income from residential units.  Accordingly, if an 
organization does not meet the 60 percent of income from residential units required by 
section 528(c)(1)(B) of the Code, then that association cannot elect section 528 
treatment by filing Form 1120-H, U.S. Income Tax Return for Homeowners 
Associations.  Instead, that organization should file Form 1120, U.S. Corporation 
Income Tax. 
 



GENN-148706-11 2 
 

 

We note that in your letter you received conflicting advice from the Internal Revenue 
Service on whether this organization can qualify as a homeowners association under 
section 528 with one response correctly informing you that the organization does not 
qualify and another office incorrectly stating that the organization is required to and has 
been filing Form 1120-H. 

This letter has called attention to certain general principles of tax law.  It is intended for 
informational purposes only and does not constitute a ruling.  If you have any additional 
questions, please contact our office at --------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Paul F. Handleman 
Chief, Branch 5 
Office of Associate Chief Counsel 
(Passthroughs & Special Industries) 


