
Internal Revenue Service Department of the Treasury
Washington, DC 20224

Number: 201122007
Release Date: 6/3/2011

Index Number:  1001.00-00, 2601.00-00, 
2501.00-00

---------------------------
--------------------------------------
-----------------------------------

Re: -----------------------------------------------
--------------------------------------------------------------          
--------------------

Third Party Communication: None
Date of Communication: Not Applicable
Person To Contact:

----------------------------, ID No. -------------
Telephone Number:

--------------------
Refer Reply To:

CC:PSI:B04
PLR-137809-10
Date:  

February 24, 2011

Legend

Grantor = ---------------------------
Taxpayer = -------------------------------------------------------
Trust = ---------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Co-Trustee = -----------------------------------------------------------------------------------        
----------------------------------------                       
Date 1 = ----------------
State = ----------
State Statute = -----------------------------------------------------

Dear ----------------------:

This letter responds to your authorized representative’s letter of             
September 7, 2010, and subsequent correspondence, requesting rulings on the 
proposed early distribution of trust principal to the remainder beneficiaries of the trust. 

Facts

The facts and representations submitted are summarized as follows:  On Date 1, 
a date prior to September 25, 1985, Grantor created an irrevocable trust, Trust, for the 
benefit of Taxpayer and her issue.  Taxpayer is currently the primary beneficiary of 
Trust.  Taxpayer’s three children are the remainder beneficiaries of Trust.  Taxpayer 
and Co-Trustee are the trustees of Trust.

Section 6(a) of Trust provides that the net income of the trust shall be 
accumulated and added to the principal and shall not be distributed to any beneficiary 
except the ultimate beneficiaries of the principal and corpus of the trust at the 
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termination of the trust, unless the trustee shall, in his absolute discretion, determine 
that the income thereof or some portion thereof should be distributed.  

Section 8(a) of Trust provides that the trust shall continue during the life of 
Taxpayer and then continue or be distributed as therein provided.  Section 8(c) 
generally provides that in the absence of Taxpayer’s exercise of a limited power of 
appointment by will, if Taxpayer dies leaving issue, the trust estate shall cease and be 
distributed among such issue, per stirpes.  

Section 8(e) of Trust provides, in part, that the “[t]rustee may, in his discretion, 
distribute to or use and apply for the benefit of any beneficiary from time to time entitled 
to the receipt or application of net income hereunder, if it were then distributed, such 
amounts out of the principal serving the income of such beneficiary as the Trustee shall 
deem necessary for his health, support or maintenance.”  

Taxpayer, as primary beneficiary, has submitted an affidavit with her ruling 
request affirming that (1) her income and resources are sufficient to maintain her current
standard of living for the remainder of her lifetime and any foreseeable emergencies; (2) 
her financial condition prevents her from receiving any income or principal from the trust 
pursuant to the terms of the trust; and (3) she has received no distributions from the 
trust in the past and does not anticipate any in the future.

Co-Trustee has submitted an affidavit stating that, under the terms of the trust, 
distributions may only be made to Taxpayer in the case of emergency.  Co-trustee also 
affirms that from one year prior to becoming Co-Trustee to the present, no distributions 
have been made to Taxpayer.

Taxpayer and her children, the remainder beneficiaries, are cooperating with   
Co-Trustees of Trust in seeking State court approval for an early distribution of a portion 
of the trust principal to the remainder beneficiaries.  The remainder of the principal is to 
remain in Trust until Taxpayer’s death under the terms of Trust, which will benefit  
Taxpayer in the event of an emergency and benefit the remainder beneficiaries as 
provided in Trust. 

You have requested the following rulings:

1. Taxpayer, the remainder beneficiaries, and Trust will not recognize any 
gain as a result of the early distribution of the trust principal to the remainder 
beneficiaries.

2.  Trust will retain its generation-skipping transfer (GST) exemption after 
the distribution.

3.  Taxpayer will not make a gift as a result to the early distribution of a 
portion of the trust principal to the remainder beneficiaries.
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Ruling 1:

Section 61 of the Internal Revenue Code provides, in part, that gross income 
means all income from whatever source derived, including gains derived from dealings 
in property.

Section 1001 provides, in part, that gain from the sale or other disposition of 
property shall be the excess of the amount realized over the adjusted basis and that, 
except as otherwise provided, the entire amount of gain or loss on the sale or exchange 
of property shall be recognized.  

Section 1.1001-1(a) of the Income Tax Regulations provides, in part, that except 
as otherwise provided in subtitle A of the Code, the gain or loss realized from the 
conversion of property into cash, or from the exchange of property for other property 
differing materially either in kind or in extent, is treated as income or as loss sustained.

Section 1.1002-1(a) provides that as the general rule with respect to gain or loss 
realized upon the sale or exchange of property as determined under § 1001, the entire 
amount of such gain or loss is recognized except in cases where specific provisions of 
subtitle A of the code provide otherwise.

            Section 1.1002-1(d) provides that ordinarily, to constitute an exchange, the 
transaction must be a reciprocal transfer of property, as distinguished from a transfer of 
property for a money consideration only.

The generally acknowledged definition of income is any and all “undeniable 
accessions to wealth, clearly realized, over which the taxpayers have complete 
dominion.”  Commissioner v. Glenshaw Glass Co., 348 U.S. 426, 431 (1955) (emphasis 
added).  Thus, income must be clearly realized in order to be recognized and taxable.  
Generally, taxpayers realize income upon the occurrence of a specific realization event 
and are not otherwise taxed merely for the appreciation in value of assets.  See, e.g., 
Eisner v. Macomber, 252 U.S. 189 (1919) (holding, inter alia, that a stock dividend, 
consisting of new stock issued to the stockholders in proportion of their previous 
holdings, for profits capitalized, without any distribution of profits, is not “income” for 
federal income tax (16th Amendment) purposes).  Sales and exchanges are examples of 
specific realization events.   

In general, a gift or other transfer without reciprocal consideration is not treated 
as a sale or exchange or as a distribution of property that results in a realization of 
income by the donor.  See, e.g., § 1.1001-1(e) (illustrating that the gift portion of a 
transfer is not treated as gain realized).  The same would be true of a transfer from a 
trust as provided in the terms of the trust agreement or by court order modifying the 
trust agreement.  Such a transaction is not a realization event in which property differing 
in kind or extent is being exchanged.  In addition, gross income does not include the 
value of property acquired by gift, bequest, devise or inheritance.  See  § 102.  
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Based on the information submitted, Taxpayer, the remainder beneficiaries, and 
Trust will not recognize gain as a result of the early distribution of a portion of the trust 
principal to the remainder beneficiaries because the distribution will not constitute a 
sale, exchange, or other realization event.  Also, there is no accession of wealth to 
Taxpayer or Trust.  In addition, to the extent that any portion of the early distribution of 
the trust principal and accumulated income (previously taxed to the trust) constitutes a 
gift, bequest, devise or inheritance to the remainder beneficiaries, it will not constitute 
includable income to the remainder beneficiaries for federal income tax purposes 
because of the exclusion provided under § 102.  

Ruling 2:

Section 2601 imposes a tax on each generation-skipping transfer.  Under section 
1433(b)(2)(A) of the Tax Reform Act of 1986 Act and § 26.2601-1(b)(1)(I) of the 
Generation-Skipping Transfer Tax Regulations, the generation-skipping transfer tax 
shall not apply to any generation-skipping transfer under a trust that was irrevocable on 
September 25, 1985, but only to the extent that the transfer is not made out of corpus 
added to the trust after September 25, 1985 (or out of income attributable to corpus so 
added).

Section 26.2601-1(b)(1)(ii)(A) provides that any trust in existence on 
September 25, 1985, will be considered an irrevocable trust except as provided in 
§ 26.2601-1(b)(1)(ii)(B) or (C) (relating to property includible in the grantor’s gross 
estate under §§ 2038 and 2042). 

Section 26.2601-1(b)(4)(i) provides rules for determining when a modification, 
judicial construction, settlement agreement, or trustee action with respect to a trust that 
is exempt from the generation-skipping transfer tax will not cause the trust to lose its 
exempt status.  The regulation provides that the rules contained in the paragraph are 
applicable only for purposes of determining whether an exempt trust retains its exempt 
status for generation-skipping transfer tax purposes.  The rules do not apply in 
determining, for example, whether the transaction results in a gift subject to gift tax, or 
may cause the trust to be included in the gross estate of a beneficiary, or may result in 
the realization of capital gain for purposes of § 1001.  

Section 26.2601-1(b)(4)(i)(D) provides that a modification of the governing 
instrument of an exempt trust (including a trustee distribution, settlement, or 
construction that does not satisfy paragraph (b)(4)(i)(A), (B), or (C) of this section) by 
judicial reformation, or nonjudicial reformation that is valid under applicable state law, 
will not cause an exempt trust to be subject to the provisions of chapter 13, but only if -

(1) The modification does not shift a beneficial interest in the trust to any 
beneficiary who occupies a lower generation (as defined in § 2651) than 
the person or persons who held the beneficial interest prior to the 
modification, and
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(2) The modification does not extend the time for vesting of any beneficial 
interest in the trust beyond the period provided for in the original trust.

State Statue provides that a noncharitable irrevocable trust may be modified on 
consent of all the beneficiaries if the court concludes that modification is not inconsistent 
with a material purpose of the trust.

Based on the facts presented and representations made, we conclude that if 
State court issues an order approving the early distribution of a portion of the trust 
principal to the remainder beneficiaries, as discussed above, this distribution will not 
shift any beneficial interest in Trust to a beneficiary who occupies a lower generation (as 
defined in § 2651) than the person or persons who held the beneficial interest prior to 
the modification.  In addition, the early distribution of a portion of the trust principal to 
the remainder beneficiaries will not extend the time for vesting of any beneficial interest 
in Trust beyond the period provided for in the original trust.  Accordingly, based on the 
facts submitted and the representations made, we conclude that if, under a State court 
order, the trustees of Trust make an early distribution of the trust principal to the 
remainder beneficiaries, such a distribution will not cause Trust to be subject to the 
generation-skipping transfer tax imposed by chapter 13.

Ruling 3:

Section 2501 imposes a tax for each calendar year on the transfer of property by 
gift during such calendar year by an individual, resident or nonresident.  

Section 2511 provides that the tax imposed by § 2501 shall apply whether the 
transfer is in trust or otherwise, whether the gift is direct or indirect, and whether the 
property is real or personal, tangible or intangible.

          Section 25.2511-1(c)(1) of the Gift Tax Regulations provides that the gift tax 
applies to gifts indirectly made.  Thus, any transaction in which an interest in property is 
gratuitously passed or conferred upon another, regardless of the means or device 
employed, constitutes a gift subject to tax.

          Section 2512(a) provides that, if a gift is made in property, the value thereof at the 
date of the gift will be considered the amount of the gift.  Section 2512(b) provides that 
where property is transferred for less than adequate and full consideration in money or 
money's worth, the amount by which the value of the property exceeds the value of the 
consideration received shall be deemed a gift.

Taxpayer attests that Taxpayer has never received a distribution from Trust and 
that her income and resources are sufficient to maintain her current standard of living 
for the remainder of her lifetime.  However, that does not negate the fact that under 
Section 6(a) of Trust, Taxpayer has an income interest entitling her to distributions of 
income in the case of emergency and at the discretion of the trustee.  The interest may 
be nominal, however, the value of the gifted interest is a factual determination, not a 
determination of whether or not Taxpayer has made a gift of the interest.
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Based upon the facts submitted and representations made, we conclude that 
Taxpayer will make a gift of her interest in the portion of the early distribution of the trust 
principal to the remainder beneficiaries.  The value of this gift is a question of fact and 
the Service does not rule on such factual determinations.  See Rev. Proc. 2011-1, 
20011-1 I.R.B. 1, 13.  

The rulings contained in this letter are based upon information and 
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury 
statement executed by an appropriate party.  While this office has not verified any of the 
material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on 
examination.         

Except as specifically ruled herein, we express or imply no opinion on the federal 
tax consequences of the transaction under the cited provisions or under any other 
provisions of the Code.  Specifically, we are not ruling on the application of                          
§§ 2652(a)(1)(B) and 2702 to the gift by Taxpayer to her children.

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) 
provides that it may not be used or cited as precedent. 

Sincerely,

Office of Associate Chief Counsel
(Passthroughs & Special Industries)

               By: ______________________________          
Lorraine E. Gardner, Senior Counsel
Branch 4
Office of Associate Chief Counsel
(Passthroughs & Special Industries)
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Copy for section 6110 purposes
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