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Date 2 =
Dear:
This is in response to your request dated April 5, 2010, as supplemented
by correspondence dated November 15, 2010 and November 18, 2010, in which

you request a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section
408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the “Code”).
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The following facts and representations have been submitted under
penalty of perjury in support of the ruling requested:

Taxpayer A, age 71, and Taxpayer B, age 68 (the “Taxpayers”) represent
that they received distributions from IRA X totaling Amount A, and IRA Y totaling
Amount A (collectively Amount B). The Taxpayers assert that their failure to
accomplish a rollover within the 60-day period prescribed by section 408(d)(3) of
the Code was due to incorrect advice they received from Financial Advisor C,
and that Amount B has not been used for any other purpose.

Prior to their retirement, the Taxpayers were participants in Plan Z. Upon
retirement, the Taxpayers liquidated their qualified plan accounts. Taxpayer A
rolled the liquidated funds over into IRA X, and Taxpayer B rolled the liquidated
funds over into IRA Y.

Financial Advisor C, a licensed and practicing accountant in State M, was
the Taxpayers’ financial advisor for more than twenty years. Financial Advisor C
advised the Taxpayers that funds in IRA accounts are not as secure against third
party creditor claims as funds in tax qualified plans, and that they could achieve a
tax free rollover of Amount A from IRAs X and Y back into Plan Z.

On Date 1, the Taxpayers, acting on the advice of Financial Advisor C,
requested a distribution of Amount A from IRAs X and Y, and deposited Amount
B into Account E. The Taxpayers then directed Individual D, the human
resources manager at Company P, to transfer Amount A from Account E into
each Taxpayer's account in Plan Z.

The Taxpayers assert that on Date 2, Individual D learned from the plan
administrator that the Taxpayers were not eligible to make a rollover contribution
to Plan Z because they were no longer participants in the Plan. The Taxpayers
further represent that Individual D did not inform them that they could not make
the rollover contribution until after the expiration of the 60 day period contained in
section 408(d)(3) of the Code. Documentation provided indicates that the
Taxpayers received incorrect advice from Financial Advisor C.

Based on the facts and representations, the Taxpayers request a ruling
that the Internal Revenue Service (the “Service”) waive the 60 day rollover
requirement contained in section 408(d)(3) of the Code, with respect to the
distribution of Amount A from IRAs X and Y.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided
in section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included
in gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to
IRA rollovers.
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Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the
Code does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the
individual for whose benefit the IRA is maintained if

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after
the day on which the individual receives the payment or distribution: or

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such
individual not later than the 60th day after the date on which the payment or
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid into
such plan may not exceed the portion of the amount received which is includible
in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not
apply to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual
from an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such
receipt such individual received any other amount described in section
408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was not includible in gross income because of
the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period
for partial rollovers.

Section 408(d)(3((E) of the Code provides that the rollover provisions of
section 408(d) do not apply to any amount required to be distributed under
section 408(a)(6).

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive
the 60-day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the
Code where the failure to waive such requirement would be against equity or
good conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the
reasonable control of the individual subject to such requirement. Only
distributions that occurred after December 31, 2001, are eligible for the waiver
under section 408(d)(3)(l) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359 (January 27, 2003) provides that in
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement
pursuant to section 408(d)(3)(l), the Service will consider all relevant facts and
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; (2)
inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization,
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error; (3) the
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,
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whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution
occurred.

The information presented and documentation submitted by the Taxpayers
is consistent with their assertion that their failure to accomplish a timely roliover
was caused by incorrect advice they received from Financial Advisor C.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
A from IRAs X and Y. The Taxpayers are granted a period of 60 days from the
issuance of this ruling letter to contribute each amount to a Rollover IRA.
Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code, except the 60-
day requirement, are met with respect to such contribution, Amount A will be
considered a rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3) of the
Code.

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to
be distributed by section 401(a)(9) of the Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction
described herein under the provisions of any other section of either the Code or
regulations which may be applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

A copy of this ruling letter has been sent to your authorized representative
in accordance with power of attorney on file in this office.

If you wish to inquire about this ruling, please contact ***, I.D. No. ***, at ***
or ***(FAX). Please address all correspondence to SE:T:EP:RA:T1.

Sincerely yours,

4 Frances V. Sloan, Manager

/ Employee Plans, Technical Group 3
Enclosures:

Deleted Copy of Ruling Letter

Notice of Intention to Disclose

CC:



