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Date A = ---------------------
Date B = -------------------
Date C = --------------------------
Date D = --------------------------
Tax Year 1 = -------
Tax Year 2 = -------
Amount A = -----------
Amount B = ---------
Amount C = ---------
Amount D = -----------
Amount E = ---
Amount F = -----------
Amount G = ---------

This memorandum responds to your request for advice based on the following facts.  
On Date A, the taxpayer and his wife (“the taxpayers”), filed their joint Individual Income 
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Tax Form 1040 for Tax Year 2 reporting a liability of Amount A.  On Date B, the Service 
assessed the tax shown on the return.  The liability was satisfied by Amount B of 
withholding, an Amount C overpayment credit from Tax Year 1, and a payment of 
Amount D included with the Tax Year 2 return.

On Date C, the taxpayers submitted a Form 1040X for Tax Year 2 reporting a liability of 
Amount E.  On Date D, after processing the amended return, the Service abated the 
Date B assessment using the transaction code TC 291 and input the refund code TC 
846.  On that same date, the Service cancelled the refund using the transaction code 
TC 841.  More than three years after the original Form 1040 was filed, the Service 
subsequently examined the amended return and determined the taxpayers’ proper tax 
liability for Tax Year 2 was Amount F.

ISSUES

1.  Was the abatement an “erroneous abatement” due to a clerical error such that that 
the Date B assessment could be reinstated?

2.  Is the limitation period for making a new assessment against the taxpayers still 
open? 

3.  If the Service cannot assess the corrected tax liability, must the Service refund the 
amounts paid?

CONCLUSIONS

1.  The abatement was not an “erroneous abatement,” and therefore, the Date B 
assessment cannot be reinstated. 

2.  No.  The general three-year period of limitations for assessment began on the date 
the original return was filed and has subsequently expired. 

3.  The Service may retain the amount of the corrected tax liability paid prior to 
expiration of the assessment limitation statute, and must refund the balance to the 
taxpayers.

DISCUSSION

1.  Erroneous Abatement

Section 6404 authorizes the Service to abate the unpaid portion of the assessment of 
any tax or any liability in respect thereof, which is (1) excessive in amount; (2) assessed 
after the expiration of the period of limitations properly applicable thereto; or (3) 
erroneously or illegally assessed.  Generally, when an assessment is abated, it is 
canceled and cannot be reinstated if the Service later decides that a liability should not 
have been abated.  Crompton-Richmond Co. v. United States, 311 F. Supp. 1184, 1186 
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(S.D.N.Y. 1970).  Instead, the Service must make a new assessment.  An abatement 
can be reversed, however, under the clerical error doctrine.  In re Becker, 407 F.3d 89, 
100-01 (2nd Cir. 2005); United States v. Cooper, 83-1 USTC 9266 (D.D.C. 1983).  In 
Crompton-Richmond Co., the court differentiated an abatement based upon a 
substantive reconsideration of the taxpayer's liability from an abatement based upon 
mistake of fact or a bookkeeping error.  Crompton-Richmond Co., 311 F. Supp. at 1187.  
The Service is precluded from cancelling an abatement and reinstating an assessment 
when the abatement is based upon a substantive reconsideration of the taxpayer’s 
liability.  Id.  If the abatement is based on an administrative error, however, the court 
ruled that the abatement can be reversed as long as the taxpayer is not prejudiced.  Id.  
Because a clerical mistake does not fall within the provisions of sections 6404(a)(1) 
through (3), the abatement is a nullity and the original assessment remains valid.

Pursuant to this case law, the Internal Revenue Manual (“IRM”) permits reversal of an 
abatement made as a result of a clerical error, such as a keypunch error or the 
misreading of input documents, where the taxpayer is not prejudiced by the error.  But 
where an abatement is made after a “substantive redetermination of a tax liability,” the 
abatement cannot be reversed but instead the assessment must be reassessed under 
the normal assessment procedures.  The IRM provides that “[a]n abatement/tax 
decrease request made in response to an amended return always constitutes a 
redetermination of tax even if the Service makes only a hasty review of the return before 
making the abatement.”  IRM 25.6.1.10.2.4 (2).  

In the present case, the abatement was made in response to an amended return, and 
therefore constitutes a substantive reconsideration of the taxpayers’ liability.  Because 
there was a substantive reconsideration of the taxpayers’ liability, the Service is 
precluded from cancelling the abatement and reinstating the Date B assessment.

2.  Period of Limitations for Assessment

The Service generally must assess a tax within three years after the filing of the return.  
I.R.C. § 6501(a).  This period of limitations for assessment begins on the due date of 
the return if the return is filed prior to the due date, or on the actual filing date of the 
return if the return is filed after the due date.  I.R.C. § 6501(a), (b)(1).  The filing of an 
amended return after the due date of the original return does not serve to extend the 
period within which the Service may assess a deficiency.  See Badaracco v. 
Commissioner, 464 U.S. 386, 393 n.8 (1984); Zellerbach Paper Co. v. Helvering, 293 
U.S. 172 (1934); National Paper Products Co. v. Helvering, 293 U.S. 183 (1934); 
Insulglass Corp. v. Commissioner, 84 T.C. 203, 207 (1985).  In the present case, the 
taxpayers’ amended return was filed well after the due date (including extensions) of the 
original return, therefore the period of limitations for assessment began on the date the 
taxpayers filed their original return.

Section 6501(e), however, provides an exception to the general three-year period of 
limitations.  Under section 6501(e), if a taxpayer omits from gross income an amount in 
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excess of 25 percent of the amount of gross income reported on the return, the period 
of limitations for assessment is six years from the date the return was filed.  The word 
“return” in section 6501(e)(1)(A), does not include amended returns filed after the due 
date of the original return.  See Chin v. Commissioner, T.C. Memo. 1994-54; Houston v. 
Commissioner, 38 T.C. 486, 489-90 (1962) (interpreting similar language in section
275(c), the predecessor to section 6501(e)); Goldring v. Commissioner, 20 T.C. 79, 81 
(1953) (same).  In this case, the taxpayers’ amended return was filed after the due date 
(including extensions) of the original return, therefore it did not incorporate any 
omissions on the amended return into the original return for purposes of section 
6501(e)(1)(A).1   Because the exception provided in section 6501(e)(1)(A) does not 
apply and the period of limitations, which began to run with the filing of the original 
return, has expired, the Service is barred from assessing the corrected tax liability.  See
Chin, T.C. Memo. 1994-54; Insulglass Corp, 84 T.C. at 207; Goldring, 20 T.C. at 82; see 
also Badaracco, 464 U.S. 386. 

3.  Entitlement to a Refund  

Section 6402(a) authorizes the Service to make a refund of the amount of an 
overpayment made by a taxpayer.  An overpayment includes any payments assessed 
or collected after the limitations period for assessment has run.  I.R.C. § 6401(a).  The 
definition of “overpayment” provided in section 6401(a), however, is not comprehensive. 
“The term ‘overpayment’ has been interpreted to mean ‘any payment in excess of that 
which is properly due.’” Bachner v. Commissioner, 109 T.C. at 128 (citing Jones v. 
Liberty Glass Co., 332 U.S. 524, 531 (1947)).

If unassessed taxes are properly due and voluntarily paid before the expiration of the 
limitations period for assessment, the payment is not an overpayment.  See Lewis v. 
Reynolds, 284 U.S. 281, 283 (1932); Principal Life Ins. Co. v. United States, 95 Fed. Cl. 
786, 806 (Fed. Cl. 2010).  While the expiration of the period of limitations bars the 
assessment and collection of any additional taxes not already paid, it does not prevent 
the Service from retaining payments received before the expiration date when the 
payments do not exceed the amount that is properly due.  Lewis, 284 U.S. at 283; 
Principal Life Ins., 95 Fed. Cl. at 806 (“the failure to assess a tax timely impacts the 
ability of the [Service] to pursue the unpaid amount, it does not prevent the [Service] 
from retaining an amount paid with respect to that tax liability prior to expiration of the 
limitations period”). 

In the present case, the Service received the withheld amount, credit and voluntary 
payment from the taxpayers well before the expiration of the three-year period of 
limitations for assessment.  Therefore, the amount of the payment which is not in 
excess of the proper tax liability, Amount F, does not constitute an overpayment and 

                                           
1
 An amended return that is filed late, after the due date of the original return (including extensions), is a 

nullity for purposes of the statute of limitations on assessment, and does not incorporate anything into the 
original return.  See Badaracco, 464 U.S. 386; WM. B. Scaife & Sons Co. v. Commissioner, 117 F.2d 572 
(3d Cir. 1941).    
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may be retained by the Service.  Pursuant to the CCDM, this amount should be 
accounted for by transferring it to the Excess Collection File.  CCDM 25.6.1.10.2.4.3 (2).  
See this CCDM provision for more information regarding the remaining actions that 
must be taken in handling the taxpayers’ account, including the preparation of the 
barred assessment report.

The amount of the payment which is in excess of the proper tax liability, however, 
should be refunded to the taxpayer because this amount constitutes an overpayment.  
See Principal Life Ins., 95 Fed. Cl. at 807 n.43 (stating that the Supreme Court has 
defined “overpayment” as “any payment in excess of that which is properly due”) (citing 
Jones, 332 U.S. at 531).  Therefore, the taxpayers are due a refund of Amount G, which 
is the amount of the payment in excess of the taxpayers’ proper tax liability.  
Furthermore, the taxpayers’ claim for refund is timely because the amended return was 
filed on within three years from the date their original return was filed.  See
§ 6511(a)(claim for refund or credit must be filed within 3 years from the date the 
original return was filed or 2 years from the time the tax was paid, whichever expires 
later).

Please call (202) 622-3630 if you have any further questions.
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