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Dear -----------------:

This responds to your request dated December 13, 2010, as supplemented on March 
15, 2011, April 15, 2011, and May 3, 2011, that your authorized representative 
submitted on Company’s behalf.  Company requests that the Service rule that expense 
charges are taken into account when determining the deemed cash surrender value for 
purposes of the necessary premium test under section 7702A(c)(3)(B)(i).

Facts:

Company is a stock life insurance company organized and operated under the laws of 
State.  Company qualifies as a life insurance company under section 816(a).  Company 
is a subsidiary of Parent Company and joins in the filing of a consolidated federal 
income tax return with Parent Company on a calendar year basis, using an accrual 
method of accounting.

One of the life insurance policies the Company issues (Contract) is a universal life 
insurance policy.  Contract will be considered a life insurance contract under the laws of 
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the jurisdictions in which it will be issued.  It will satisfy the requirements of the “cash 
value accumulation test” of section 7702(a)(1) and (b) (CVAT) by providing a minimum 
death benefit that equals the product of the Contract’s cash surrender value, within the 
meaning of section 7702(f)(2)(A), and a corridor factor that varies with the age and 
certain other characteristics of the insured.  As is typical of universal life insurance, the 
Contract provides for flexible premium payments, planned periodic premiums that may 
be paid, and an adjustable death benefit.

The Contract may be sold as either a “modified endowment contract” as defined in 
section 7702A (a “MEC”) or as a life insurance contract that is not a MEC (a “non-
MEC”).  In circumstances where an Owner wishes that the Contract not become a MEC, 
the Company will identify and the Owner will pay premiums that are intended to comply 
with the 7-pay test under section 7702A.  The Company needs to apply the “necessary 
premium test” described in section 7702A(c)(3)(B)(i) to determine if a Contract fails the 
7-pay test.  

In this connection, the Company needs to know if reasonable expense charges may be 
deducted in computing the “deemed cash surrender value” of a Contract for purposes of 
satisfying the necessary premium test.  The Company has represented that the 
expenses it proposes to reflect in computing the deemed cash surrender value satisfy 
the reasonable expense charge rule of section 7702(c)(3)(B)(ii).  

Law and Analysis:

Section 7702A(a)(1) states that any contract that is entered into on or after June 21, 
1988 and meets the requirements of section 7702, but fails to meet the 7-pay test of 
section 7702A(b) is a modified endowment contract for purposes of section 72.  

Section 7702A(b) states that a contract fails to meet the 7-pay test if the accumulated 
amount paid under the contract at any time during the first 7 contract years exceeds the 
sum of the net level premiums which would have been paid on or before such time if the 
contract provided for paid-up future benefits after the payment of 7 level annual 
premiums.

Section 7702A(c)(3)(A) states that if there is a material change in the benefits under (or 
in other terms of) the contract that was not reflected in any previous determination 
under section 7702A, the contract will be treated as a new contract entered into on the 
day the material change takes effect and appropriate adjustments shall be made in 
determining whether such contract meets the 7-pay test of subsection 7702A(b) to take 
into account the cash surrender value under the contract.

Section 7702A(c)(3)(B) states that the term "material change" includes any increase in 
the death benefit under the contract or any increase in, or addition of, a qualified 
additional benefit under the contract. 

Section 7702A(c)(3)(B)(i) provides an exception by which any increase in the death 
benefit that is attributable to the payment of premiums necessary to fund the lowest 
level of the death benefit and qualified additional benefits payable in the first 7 contract
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years (determined after taking into account death benefit increases described in 
subparagraph (A) or (B) of section 7702(e)(2)) or to crediting of interest or other 
earnings (including policyholder dividends) in respect of such premiums will not be 
considered a material change.

The rule under 7702A(c)(3)(B)(i) is known as the “necessary premium test.”  The statute 
provides no further explanation as to what constitutes a “necessary premium.”  
Therefore, we look to the legislative history for guidance.  The necessary premium test 
was added to the statute in the Technical and Miscellaneous Revenue Act of 1988 
(TAMRA).

H.R. Rep. No. 100-1104 (Conf. Rep.), at 104-105 (The TAMRA Conference Report), 
provides a means for calculating a necessary premium.  For contracts intended to 
satisfy the CVAT under section 7702(b):

A premium is necessary to fund the lowest death benefit payable during the first 
7 contract years to the extent that the net amount of the premium (i.e., the 
amount of the premium reduced by any expense charge) does not exceed the 
excess, if any, of 

(1) the attained age net single premium for the contract immediately before the 
premium payment, over

(2) the deemed cash surrender value of the contract immediately before the 
premium payment.

Section 7702A(c)(3)(B)(i) and the TAMRA Conference Report imply that the purpose of 
the necessary premium test is to allow for the payment of premiums "necessary to fund" 
future benefits under the contract if those premiums must be paid to keep the contract in 
force.  

H.R. Rep. No. 100-795, at 481 (1988) (The TAMRA House Report), describes the 
deemed cash surrender value as follows:

The deemed cash surrender value of any contract equals the cash surrender 
value (determined without regard to any surrender charge or policy loan) that 
would result if the premiums paid under the contract had been credited with 
interest at the policy rate and had been reduced by the applicable mortality and 
expense charges.  For this purpose, in the case of a contract that satisfies the 
cash value accumulation test, the policy rate equals the greater of 4 percent or 
the rate or rates guaranteed on the issuance of the contract….The applicable 
mortality and expense charges for any contract are those charges that were 
taken into account for prior periods under the [CVAT] or the guideline premium 
requirement, whichever is applicable. 

These statements from the TAMRA House Report demonstrate that the deemed cash 
surrender value is properly computed by taking into account the expense charges 
imposed under the contract.  In describing the deemed cash surrender value, the
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legislative history statements speak to the calculation of a cash surrender value.  The 
deemed cash surrender value of a contract is an amount that , as of any point in time, is 
intended to reflect the cash surrender value that is assured to be available under the 
contract to fund future benefits.  Therefore, this deemed cash surrender value is 
calculated by accumulating the premiums actually paid for the contract, net of expense 
charges specifically imposed against those premiums, at the minimum interest rate or 
rates assumed to be credited (the contractually guaranteed rate(s) or, if greater, the 
statutory minimum rate of 4 percent) less the mortality and expense charges that would 
be assessed against that cash surrender value.  

As set forth in the TAMRA House Report, if expense charges are taken into account in 
determining the cash surrender value of a CVAT contract, it is appropriate to reflect 
them in the deemed cash surrender value calculation.  In the case of the Contract, the 
expense charges are assessed against the premiums that enter into the determination 
of the cash value.  Thus, it is appropriate to reflect the expense charges in the deemed 
cash surrender value for purposes of the necessary premium test.  Also, the TAMRA 
House Report is not addressing the net single premium computation, but rather the 
calculation of a cash value, which necessarily is reduced by expense charges.

The TAMRA Conference Report provides that the actual cash surrender value of a contract 
at any time may, if it is less than the deemed cash surrender value, be substituted for the 
latter in determining the amount of the necessary premium.  This actual cash surrender 
value would consist of net premium payments.  It is not logical to allow as substitute for the 
deemed cash surrender value an amount calculated by taking expense charges into 
account if it were not the intent of Congress to allow such charges to be recognized in the 
calculation of the deemed cash surrender value itself.

Ruling:

For purposes of the necessary premium test under section 7702A(c)(3)(B)(i),
reasonable expense charges are taken into account when determining the deemed 
cash surrender value of a policy intended to satisfy the Cash Value Accumulation Test 
under section 7702(b).

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it, and is limited to the facts as 
represented by the taxpayer.  Section 6110(k)(3) provides that this letter may not be 
used or cited as precedent.
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In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative.

Sincerely,

/S/

     Donald J. Drees, Jr.
Senior Technician Reviewer, Branch 4
Office of Associate Chief Counsel
(Financial Institutions and Products)
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