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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance.  This advice may 
not be used or cited as precedent.

ISSUE:

Does termination of a building’s extended use period under § 42(h)(6)(E)(i)(I) upon 
foreclosure (or instrument in lieu of foreclosure) of the building result in automatic 
recapture of credits under § 42(j)? 

CONCLUSION:

No.  The termination of a building’s extended use period under § 42(h)(6)(E)(i)(I) upon 
foreclosure (or instrument in lieu of foreclosure) does not result in automatic recapture 
of credits under § 42(j).      

LAW AND ANALYSIS:

Under § 42(j)(1), if at the close of any taxable year in the compliance period (as defined 
under § 42(i)(1)) the amount of the qualified basis of any building with respect to the 
taxpayer is less than the amount of such basis as of the close of the preceding taxable 
year, the taxpayer's tax for the taxable year will be increased by the credit recapture 
amount.  The credit recapture amount is determined under §§ 42(j)(2) and (3).
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The legislative history to § 42 provides that, generally, any change in ownership of a 
low-income building during the compliance period is a recapture event and that all 
dispositions of ownership interests in buildings are treated as transfers for purposes of 
recapture.  See 2 H.R. Conf. Rep. No. 841, 99th Cong., 2d Sess., II-96 and II-102 
(1986), 1986-3 (Vol.4) C.B. 1, 96, 102.  

Section 42(j)(6)(A) provides that the increase in tax under § 42(j) shall not apply solely 
by reason of the disposition of a building (or interest therein) if it is reasonably expected 
that such building will continue to be operated as a qualified low-income building for the 
remainder of the building’s compliance period.  Thus, under § 42(j)(6)(A) a disposition in 
and of itself (assuming it is reasonably expected that such building will continue to be 
operated as a qualified low-income building for the remainder of the building’s 
compliance period) will not result in recapture under § 42(j)(1) absent another recapture 
event (e.g., reduction in qualified basis resulting from a decrease in the building’s 
applicable fraction, etc.).            

Section 42(h)(6)(A) generally provides that no credit shall be allowed under § 42 for any 
building for the taxable year unless an extended low-income housing commitment 
(Commitment) is in effect as of the end of such taxable year. 

Section 42(h)(6)(B) defines a Commitment and requires, in part, that the application 
fraction (as defined under § 42(c)(1)) for the building “for each taxable year in the 
extended use period will not be less than the applicable fraction specified in the 
[Commitment]….”  (see § 42(h)(6)(B)(i)) (emphasis added).  

Section 42(h)(6)(D) defines the extended use period generally as beginning with the first 
day of a building’s compliance period and ending on the later of the date specified in the 
Commitment or 15 years after the end of the building’s compliance period.    

Section 42(h)(6)(E)(i)(I) provides that the extended use period for any building shall 
terminate on the date the building is acquired by foreclosure (or an instrument in lieu of 
foreclosure) unless the Secretary determines that such acquisition is part of an 
arrangement with the taxpayer a purpose of which is to terminate such period.  

Termination of an extended use period and the disposition of a building (or interest 
therein) are independent concepts.  Termination of an extended use period is not (nor 
does it result in) a disposition of the building (or interest therein).  Acquisition of the 
building (or interest therein) by foreclosure (or instrument in lieu of foreclosure) results 
in the disposition.  While the disposition of a building (or interest therein) upon 
foreclosure (or instrument in lieu of foreclosure) may result in an imputed decrease of 
the building’s qualified basis and recapture under § 42(j), the termination of the 
extended use period does not, in and of itself, result in a decrease in the building’s 
qualified basis upon which recapture can be predicated.  Accordingly, the disposition of 
a building upon foreclosure (or instrument in lieu of foreclosure) is treated the same as 
any other disposition of the building (or interest therein) under § 42(j)(6).  It does not 
result in automatic recapture of credits under § 42(j).  
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Please call Julie-Hanlon Bolton or Chris Wilson at (202) 622-3040 if you have any 
further questions.
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