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The Honorable David McKinley 
Member, U.S. House of Representatives 
Room 1004 Federal Building 
425 Juliana Street 
Parkersburg, WV  26101 
 
Dear Representative McKinley: 

This letter responds to your inquiry dated November 22, 2011, submitted on behalf of 
your constituent, --------------------------She asked about the tax consequences of 
payments that she receives for the care of her son under a State Medicaid Waiver 
Program. The State has certified her son as requiring a level of care that qualifies him to 
receive home and community-based services under a Medicaid Waiver Program.  She 
receives payments for community residential habilitation services (training) that she 
provides to her son under his plan of care.  She also receives reimbursement for 
transportation that she provides to her son under his plan of care.  Because ----------------
is under audit, we can only provide general information.   
  
The general definition of gross income is broad and includes compensation for services 
(section 61 of the Internal Revenue Code).  In addition, an individual must include in 
gross income the amount of a reimbursement of a personal expense. See Old Colony 
Trust Co. v. Commissioner, 279 U.S. 716 (1929).  By contrast, an individual who incurs 
an expense on behalf of a state may exclude from income a reimbursement by the state 
of that expense.  See Rev. Rul. 60-280, 1960-2 C.B. 12, modifying Rev. Rul. 57-60, 
1957-1 C.B. 25 (A parent may exclude from income amounts that the parent receives as 
a reimbursement of the expense of transporting a child to school when the school board 
was obligated to provide transportation to school children).     
 
A foster care provider may exclude from income qualified foster care payments, 
including difficulty of care payments (section 131 of the Internal Revenue Code).  The 
IRS has taken the position in Program Manager Technical Advice that a biological 
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parent of a disabled child may not exclude payments under section 131, because care 
by a biological parent is not foster care (PMTA 2010-007).  Similarly, the IRS has taken 
the position in litigation that a parent may not exclude payments received for in-home 
supportive services to a disabled adult child, and that an adult child may not exclude 
under section 131 payments received for personal care services to a parent.   
See Bannon v. Commissioner, 99 T.C. 59 (1992), and Alexander v. Commissioner;    
T.C. Summ. Op. 2011-48.  
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact ----------------
--------------------- or -------------------at (-----) -------------.    
 

        Sincerely, 
 
 
 
 
        Michael J. Montemurro 

     Chief, Branch 4  
    Office of Associate Chief Counsel                
             (Income Tax & Accounting) 

 
 
 


