
 

 

 
O F F I C E  O F  T H E  C H I E F  C O U N S E L  

 

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
I N T E R N A L  R E V E N U E  S E R V I C E  

W A S H I N G T O N ,  D . C .  2 0 2 2 4  

 

 
 

January 3, 2012 
 

 
 
Number:  2012-0015 
Release Date:  3/30/2012 
 
 
UIL:  6050H.00-00; 6721.00-00; 6722.00-00 

 
CC:ITA:B04:-------------------- 
GENIN-148141-11 

 
------------------------- 
---------------------------------------------------- 
------------------------------ 
------------------- 
------------------------- 
-------------------------------------   
 
 
Dear ---------------: 
 
This letter responds to your e-mail of December 8, 2011 regarding whether certain tax 
disclosure statements that your organization, a mortgage servicer, will include with 
Form 1098, Mortgage Interest Statement, constitutes adequate disclosure under Notice 
2011-14, 2011-11 I.R.B. 544 to avoid the imposition of penalties under §§ 6721 and 
6722 of the Internal Revenue Code. 
 
Your organization services mortgages for which homeowners have received 
government subsidy payments under programs described in Notice 2011-14.  These 
programs are certain HFA Hardest Hit Fund Programs described in the Appendix to 
Notice 2011-14 (State Programs), the Emergency Homeowners’ Loan Program (EHLP), 
and state programs substantially similar to the EHLP (SSSPs).  You inquired whether 
the following statements that you will include with the Form 1098 constitute adequate 
disclosure under Notice 2011-14: 
 

The amount reported in Box 1 is overstated because it includes 
government funds. 
 
You should receive a separate statement for the payment made with 
government funds.  You may wish to consult a tax professional to 
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determine the accurate amount, if any, that you may deduct as mortgage 
interest for this tax year.  
 

Because you have not followed the procedures under Rev. Proc. 2012-1, 2012-1 I.R.B. 
1, for obtaining a letter ruling, we cannot provide you with a letter ruling as defined in 
section 2.01 of that procedure.  As a matter of general information, however, the 
statements that you propose to include with the Form 1098 should constitute adequate 
disclosure under Notice 2011-14.   
 
I hope that this general information is helpful to you.  If you have any questions, please 
call me at (-----) -------------.  
 
 

Sincerely, 
 

 
Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel  
(Income Tax & Accounting) 

 
 

 


