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The Honorable Brett Guthrie  Person to Contact and ID Number: 
Member, U.S. House of Representatives  ******** 
1001 Center Street, Suite 300  Contact Telephone Number: 
Bowling Green, KY 42101  ******** 
 
Attention:  ******** 

Dear Congressman Guthrie: 

This letter responds to your letter dated March 8, 2012, on behalf of your constituent,  
*** ******** of ********.  She asked whether an organization exempt under section 
501(c)(3) of the Internal Revenue Code may operate a consignment store.  

An exempt organization is not subject to tax on its income from an activity substantially 
related to the charitable, educational, or other purpose that is the basis for the 
organization’s exemption.  Such income is exempt even if the activity is a trade or 
business.  However, if an exempt organization regularly carries on a trade or business 
not substantially related to its exempt purpose, except that it provides funds to carry out 
that purpose, the organization is subject to tax on its income from that unrelated trade or 
business.  A business activity is not substantially related to an organization’s exempt 
purpose if it does not contribute importantly to accomplishing that purpose (other than 
through the production of funds).   

Any trade or business that consists of selling merchandise, substantially all of which the 
organization received as gifts or contributions, meets an exclusion from the definition of 
an unrelated trade or business.  If a consignment shop sells merchandise, substantially 
all of which is not received as gifts or contributions, it does not meet this exclusion.  
There is also a volunteer labor exclusion from the definition of an unrelated trade or 
business for any trade or business in which substantially all the work is performed for 
the organization without compensation. 

An organization operating an unrelated trade or business must nonetheless operate 
exclusively for one or more exempt purposes.  An organization will be so regarded only 
if it engages primarily in activities that accomplish exempt purposes specified in section 
501(c)(3).  An organization will not be so regarded if more than an insubstantial part of 
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its activities does not further an exempt purpose. 
 
Additional information on the unrelated business income tax is available in Publication 
598, Tax on Unrelated Business Income of Exempt Organizations, which can be found 
on our website, at www.irs.gov/formspubs.  Available on the same web page is Form 
990-T, Exempt Organization Business Income Tax Return, which an organization 
subject to the tax on unrelated business income must file.  Further information on the 
requirements for exemption and other topics relevant to charities are on our website, at 
www.irs.gov/charities.  

This letter is for informational purposes only and provides general statements of well 
defined law.  This letter is not a ruling, and taxpayers cannot rely on it as such 
(Revenue Procedure 2012-4, 2012-1, Internal Revenue Bulletin 125 (IRB) (or its 
successor)).  We will make this letter available for public inspection after deleting 
names, addresses, or other identifying information as appropriate under the Freedom of 
Information Act (Announcement 2000-2, 2000-2 I.R.B. 295). 
 
An organization interested in a ruling specific to that organization’s circumstances can 
submit a letter ruling request and user fee to: 
 
   Internal Revenue Service 
   Attention: EO Letter Rulings 
   P.O. Box 27720 
   McPherson Station 
   Washington, DC  20038 
 
Instructions for submitting a letter ruling request are in section 9 of Revenue Procedure 
2012-4, available at www.irs.gov/irb/2012-01_IRB/ar09.html.  The user fee for letter 
ruling requests is $10,000 (Revenue Procedure 2012-8, section 8.08). 
 
I hope this information is helpful.  If you have questions, please contact me at 
************** or ******** (Identification Number ********) at  
******************. 

 Sincerely, 
 
 
 
 
 Lois G. Lerner 
 Director, Exempt Organizations 
 


