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The Honorable Charles E. Schumer 
United States Senate 
Washington, DC  20510 
 
Dear Senator Schumer: 
 
I am responding to your inquiry dated March 28, 2012, requesting clarification on the 
proper federal income tax treatment of income and expenses from certain “soft dollar” 
commissions that broker-dealers receive under Section 28(e) of the Securities 
Exchange Act of 1934.  Specifically, you asked whether it is Service position that a 
broker-dealer must report income from soft dollar commissions when received, but may 
deduct expenses only when payments are made to the soft dollar service providers.  
Your letter notes that such a position could result in a discrepancy between the manner 
in which such commissions are reported for book and for tax reporting purposes.   
 
In general, under Section 28(e), money managers can use their clients’ funds to pay a 
commission to broker-dealers for the basic execution of a trade and an additional 
commission for qualifying brokerage and research services.  The additional commission 
is referred to as a “soft dollar” commission.  To comply with Section 28(e), the broker-
dealer must pay for brokerage and research services with the soft dollar commissions 
when the broker-dealer or a third party provides the services.   
 
We have not issued any specific published guidance on the proper federal income tax 
treatment of income and expenses from soft dollar commissions.  Thus, the general 
rules on the reporting of income and expenses in the Internal Revenue Code (the Code) 
and underlying regulations apply in determining how a broker-dealer must report income 
and expenses from soft dollar commissions.   
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Section 61 of the Code, which provides that gross income includes all income from 
whatever source derived, applies in determining whether a taxpayer has received gross  
income.  Section 451 provides general rules that govern the taxable year of inclusion in 
gross income of an amount an accrual method taxpayer receives, and section 461 
provides general rules that govern the taxable year of deductions.  In addition to the 
specific requirements under sections 61, 451, and 461 of the Code and the underlying 
regulations, the taxpayer must consider all relevant facts and circumstances, including 
any underlying contracts between the parties, to determine the proper tax reporting of 
income and expenses from soft dollar commissions. 
 
Thus, for example, if a broker-dealer receives income from a soft dollar commission in 
tax year 1, the broker-dealer may not be entitled to a deduction for the amount paid to 
the soft dollar service provider until tax year 2 when the services are provided.  While 
this treatment could result in a difference between the amounts that the broker-dealer 
reports for book and tax purposes, the requirements for properly reporting income and 
expenses under the Code and the underlying regulations may diverge from the financial 
accounting standards for reporting these items.  A taxpayer’s treatment of income and 
expenses for financial or regulatory purposes is not controlling for tax accounting 
purposes.  Thor Power Tool Co. v. Commissioner, 439 U.S. 522, 542-43 (1979). 
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact me at       ---
---------------------or ------------------of my office at ---------------------. 

 
  Sincerely, 

 

         

      Andrew J. Keyso    
       Associate Chief Counsel   
       (Income Tax & Accounting) 

 
 
 
 


