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Dear ----------------: 

This letter responds to your request for general information dated June 20, 2012, 
concerning an employee’s request for increased withholding on supplemental wages. 

You have requested general information about the following issues: 

(1) Can an employee request that an additional amount be withheld on Form W-4, 
Employee’s Withholding Allowance Certificate, on supplemental wages paid separately 
from regular wages? 

(2) Can an employee request either an additional amount of withholding or a specific 
percentage of income tax be withheld on a payment of supplemental wages (in excess 
of 25 or 35 percent) if the employer is using the flat 25 percent or 35 percent withholding 
rate on supplemental wages? 

(3) Does a Form W-4 submitted by an employee apply to both withholding on regular 
wages and withholding on supplemental wages? 

(4) If an employee provides a Form W-4 requesting additional withholding specifically 
for the separately paid bonus payment, should the employer apply the Form W-4 to the 
bonus payment?  

(5) When Publication 15 (Circular E), Employer’s Tax Guide, states that no other 
percentage is allowed for optional flat rate withholding and mandatory flat rate 
withholding, does that mean that only lower rates then the prescribed rates are not 
permitted?. 
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There are three procedures used to determine the amount of withholding on 
supplemental wages:  (1) Mandatory flat rate withholding; (2) optional flat rate 
withholding; and (3) the aggregate procedure.  As explained below, with respect to 
mandatory flat rate withholding, the prescribed applicable rate must be applied, no 
deviation from that rate is permitted, and employee requests for additional withholding 
on Form W-4 or otherwise have no effect.  If mandatory flat rate withholding does not 
apply and an employer elects to use optional flat rate withholding rather than the 
aggregate procedure, the prescribed optional flat rate must be applied, no deviation 
from that rate is permitted, and employee requests for additional withholding have no 
effect.  Finally, with respect to withholding under the aggregate procedure, an 
employee’s request for increased withholding on a Form W-4 could increase the amount 
required to be withheld on a supplemental wage payment provided the Form W-4 is 
given effect by the employer consistent with the rules for the effective period of 
withholding exemption certificates in the regulations.    

Mandatory Flat Rate Withholding 

With respect to mandatory flat rate withholding, the regulations provide that only one 
rate can be applied with respect to mandatory flat rate withholding.  Section 31.3402(g)-
1(a)(2) of the regulations provides that if a supplemental wage payment, when added to 
all supplemental wage payments made by one employer (as defined in the regulations) 
to an employee during the calendar year exceeds $1,000,000, the rate used in 
determining the amount of withholding on the excess (including any excess which is a 
portion of a supplemental wage payment) is equal to the highest rate of tax applicable 
under section 1 for such taxable years beginning in such calendar year.  The 
regulations provide that if mandatory flat rate withholding applies, withholding must be 
at the rate prescribed, which is 35 percent for 2012.  Under current law, the mandatory 
flat rate percentage is scheduled to change for wages paid on or after January 1, 2013.  
Section 31.3402(g)-1(a)(2) provides that mandatory flat rate withholding is applied 
without regard to whether income tax has been withheld from the employee’s regular 
wages, without allowance for the number of withholding allowances claimed by the 
employee on Form W-4, without regard to whether the employee has claimed exempt 
status on Form W-4, without regard to whether the employee has requested additional 
withholding on Form W-4, and without regard to the withholding method used by the 
employer.  Thus, no increase in withholding under the mandatory flat rate withholding 
on the supplemental wages is permitted based on an employee’s request for 
withholding on Form W-4 or otherwise. 

Optional Flat Rate Withholding 

Section 31.3402(g)-1(a)(7) of the regulations provides that an employer may use 
optional flat rate withholding to determine the withholding required with respect to a 
payment of supplemental wages if three conditions are met: (1) Mandatory flat rate 
withholding does not apply to the payment or portion of the payment; (2) The 
supplemental wages are either not paid concurrently or are separately stated on the 
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payroll records of the employer; and (3) Income tax has been withheld from regular 
wages of the employee during the calendar year of the payment or the preceding 
calendar year.  

If the employer is using the optional flat rate withholding method, the employer must 
withhold at the optional flat rate and cannot take into account requests by the employee 
that the rate be increased or lowered.  Only one rate applies for purposes of optional flat 
rate withholding on supplemental wages.  The supplemental wage withholding 
regulations provide, with respect to optional flat rate withholding, that the determination 
of the tax to be withheld is made without reference to any payment of regular wages, 
without allowance for the number of withholding allowances claimed by the employee 
on Form W-4, and without regard to whether the employee has requested additional 
withholding on Form W-4.  See section 31.3402(g)-1(a)(7)(ii) of the Employment Tax 
Regulations.  The regulations in effect provide that the optional flat rate for 
supplemental wages paid in 2012 is 25 percent.  See section 31.3402(g)-1(a)(7)(iii)(F) 
of the regulations.  Under current law, the optional flat rate is scheduled to change for 
wages paid on or after January 1, 2013.   

Aggregate Procedure  

The aggregate procedure can be applied to a supplemental wage payment by an 
employer to determine the withholding required, provided mandatory flat rate 
withholding is not applicable to the payment or portion of the payment.   Under the 
aggregate procedure the supplemental wages are added to the regular wages for a 
payroll period to determine how much income tax should be withheld. 

A Form W-4 submitted by the employee applies to both regular and supplemental 
wages.  Section 31.3402(f)(4)-1 of the regulations provides that, except as provided in 
section 31.3402(f)(4)-1(b) and 31.3402(f)(4)-1(c), a withholding exemption certificate 
that takes effect under section 3402(f) of the Code shall continue in effect with respect 
to the employee until another withholding exemption certificate takes effect under 
section 3402(f).  Section 3402(f)(3) provides when a withholding exemption certificate 
takes effect.  

Section 3402(f)(3)(A)  provides that a withholding exemption certificate furnished the 
employer in cases in which no previous such certificate is in effect shall take effect as of 
the beginning of the first payroll period ending, or the first payment of wages made 
without regard to a payroll period, on or after the date on which such certificate is so 
furnished. 

Generally, with the exception of withholding exemption certificates submitted to take 
effect for the next calendar year, section 3402(f)(3)(B) provides that a withholding 
exemption certificate furnished to the employer in cases in which a previous such 
certificate is in effect shall take effect as of the beginning of the first payroll period 
ending (or the first payment of wages made without regard to a payroll period) on or 
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after the 30th day after the day on which such certificate is so furnished.  However, at 
the election of the employer, such a certificate may be made effective beginning with 
any payment of wages made on or after the day on which the certificate is so furnished 
and before the 30th day.   

Thus, the employer has discretion to make withholding exemption certificates effective 
immediately after receiving the certificate from the employee.  However, the employee 
cannot restrict the employer’s application of a Form W-4 to one payment, except in the 
unusual factual circumstances in which the rules for the effective period for withholding 
exemption certificates would mean that it could be the only Form W-4 applicable to that 
one payment.  Thus, if an employee submitted a request for additional withholding on 
Form W-4 immediately prior to the payment of a supplemental wage payment, the 
employer is permitted, but not required under section 3402(f)(3)(B), to put the Form W-4 
into effect with respect to the payment of supplemental wages.  However, after the Form 
W-4 becomes effective, the Form W-4 would remain in effect and apply to other wage 
payments, including regular wage payments, until replaced by another valid Form W-4.  
The employee could submit another Form W-4 immediately after receiving the 
supplemental wage payment, but under section 3402(f)(3)(B), the employer is only 
required to make the new Form W-4 effective as of the beginning of the first payroll 
period ending (or the first payment of wages made without regard to a payroll period) on 
or after the 30th day after the day on which the Form W-4 was furnished,.  However, the 
employer could elect to put the Form W-4 into effect beginning with any payment of 
wages made on or after the day the certificate is furnished and before the 30th day after 
the receipt of the Form W-4.   

This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended 
for informational purposes only and does not constitute a ruling.  See Rev. Proc. 
2012-1, §2.04, 2012-1 IRB 7 (Jan. 3, 2012).  If you have any additional questions, 
please contact our office at --------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Lynne Camillo 
Branch Chief, Employment Tax Branch 2 (Exempt 
Organizations/Employment Tax/Government 
Entities) 
(Tax Exempt & Government Entities) 

 
 


