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WASHINGTON, D.C.  20224 
 
 
         
 

Number:  2012-0064 
Release Date:  12/28/2012 
 
Date: July 18, 2012  UIL: 501.03-00; 501.03-20 
   
The Honorable Mark Pryor  Person to Contact and ID Number: 
United States Senate       ----------------------------------- 
500 President Clinton Ave., Suite 401  Contact Telephone Number: 
Little Rock, AR 72201  ------------------------- 
 
Attention: ----------------- 
 
Dear Senator Pryor: 
 
I am responding to your letter dated May 23, 2012, on behalf of your constituent,  
----------------------.  He asked several questions about the requirements for churches 
seeking tax-exempt exempt status.    
 
I cannot give you a ruling on the tax consequences of any specific activities without a 
formal letter ruling request as outlined in Revenue Procedure 2012-4, 2012-1, Internal 
Revenue Bulletin 125 (updated annually).  However, I can provide the following general 
information.   
 
Can a church be tax exempt without by-laws? 
 
Exempt organizations are not required to have by-laws under the Internal Revenue 
Code (the Code).  Page 5 of Publication 557, Tax-Exempt Status for your Organization, 
explains that by-laws are not organizing documents for federal tax purposes.  States 
may have different requirements for organizations, exempt or otherwise, that are 
incorporated or operated in their state.  Tax-exempt status as a 501(c)(3) organization 
does require organizations to have Articles of Incorporation or other organizing 
document, but by-laws alone are not organizing documents (section 1.501(c)(3)-1(b) of 
the Regulations).   

 
What happens if the church leadership fails to adopt by-laws? 
 
Rules for corporate or other organizational structures are issues of state law.  While 
there may not be any consequences to not adopting by-laws under the Internal 
Revenue Code, state laws may have other requirements. 
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What if the church fails to follow its approved by-laws? 
 
If an organization submits by-laws to us as part of a Form 1023, Application for 
Recognition of Exemption Under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, as an 
example of its activities, failure to continue such activities may result in changes in tax-
exempt status or imposed excise taxes, depending on the nature of the failures to follow 
the by-laws.  An organization’s failure to follow its by-laws alone does not have a 
consequence under the Internal Revenue Code, though some states may have different 
requirements under their laws, depending on the state of incorporation. 

 
If the church is not tax-exempt, can contributions to the church be tax-exempt? 
 
Publication 526, Charitable Contributions, provides that individuals can deduct contributions 
only if they make them to a qualified organization.  To become a qualified organization, 
most organizations other than churches and governments must apply to the IRS.  Churches 
do not have to apply to be recognized as exempt. 

 
What are the 14 point guidelines for determining whether an organization is a 
church? 
 
The fourteen-point guidelines were affirmed in a D.C. District Court case, American 
Guidance Foundation, Inc. v. United States, 490 F. Supp. 304 (D.D.C. 1980), affirmed in 
an unpublished opinion (D.C. Cir. 1981).  The case states that to be a church for tax 
purposes, the IRS will consider whether an organization has a:  

 
• Distinct legal existence 
• Recognized creed and form of worship 
• Definite and distinct ecclesiastical government 
• Formal code of doctrine and discipline 
• Distinct religious history 
• Membership not associated with any other church or denomination 
• Organization of ordained ministers 
• Ordained ministers who completed prescribed studies 
• Literature of its own 
• Established places of worship 
• Regular congregations 
• Regular religious services 
• Schools for the religious instruction of the young 
• Schools for the preparation of its ministers 

 
A church does not have to have all fourteen of these items to achieve church status for 
tax purposes, and we weigh certain criteria more heavily than others.  
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Doesn’t one of the fourteen point guidelines refer to a formal code of doctrine and 
discipline, and is that not the same as by-laws? 
 
One of the fourteen points is that the church has a formal code of doctrine and 
discipline, but this point does not refer to an organization’s by-laws.  A formal code of 
doctrine and discipline generally refers to the doctrine and discipline in the every-day 
behavior of the congregants of the church, rather than to the formal corporate rules of 
the church organization.  
 
-------------- also asked several questions about what an organization should include in 
its by-laws. Documents such as by-laws are regulated through state law.  Each state 
may have varying requirements as to what it permits or requires in the by-laws of an 
organization.  The Code does not have any requirements for any item to be in the by-
laws of an organization for it to have tax-exempt status. 
 
-------------- can find more information on exempt organizations on our website at 
www.irs.gov/charities. I am enclosing a publication titled, “Tax Guide for Churches and 
Religious Organizations,” that may be of interest to him. 
 
This letter is for informational purposes only and provides general statements of well-
defined law. It is not a ruling and taxpayers cannot rely on it as such.  (Rev. Proc. 2011-
1, 2011-1 I.R.B. 1; Rev. Proc. 2011-4, 2011-1 I.R.B. 123).  We will make this letter 
available for public inspection after deleting names, addresses and other identifying 
information, as appropriate, under the Freedom of Information Act (Announcement 
2000-2, 2000-2 I.R.B. 295).  A copy of this letter with the proposed deletions is 
attached. 
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact me at  
----------------------or ---------------------- at ---------------------.  
 

Sincerely, 
 
 
 
Lois G. Lerner 
Director, Exempt Organizations 
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