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This memorandum responds to your request for assistance.  This advice may not be 
used or cited as precedent.

ISSUES

1. Are all Medicare Parts, in addition to Medicare Part B, insurance that constitutes 
medical care coverage under section 162(l)?  

2. Must a self-employed individual pay Medicare premiums directly in order for the 
premiums to be deductible under section 162(l)? 

3. May Medicare premiums be deducted under section 162(l) for the coverage of a 
self-employed individual’s spouse, dependent or child (as defined in section 
152(f)(1) who as of the end of the taxable year has not attained age 27)?   

4. If the self-employed individual failed to deduct the Medicare premiums in 
calculating the deduction under section 162(l) for prior years, may the individual 
file an amended return to claim the deduction?   

CONCLUSIONS

1. All Medicare Parts are insurance that constitutes medical care under section 
162(l).  
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2. A partner in a partnership may pay the premiums directly and be reimbursed by 
the partnership, or the premiums may be paid by the partnership.  In either case, 
the premiums must be reported to the partner as guaranteed payments, and the 
partner must report the guaranteed payments as gross income on his or her 
Form 1040.  A 2-percent shareholder-employee in an S corporation may pay the 
premiums directly and be reimbursed by the S corporation or the premiums may 
be paid by the S corporation.  In either case, the premiums must be reported to 
the 2-percent shareholder-employee as wages on Form W-2 and the 2-percent 
shareholder-employee must report this amount as gross income on his or her
Form 1040.  A sole proprietor must pay the Medicare premiums directly.   

3. If all the requirements of section 162(l) are satisfied, Medicare premiums may be 
deducted under section 162(l) for coverage of the self-employed individual’s 
spouse, dependent or a child (as defined in section 152(f)(1) who as of the end of 
the taxable year has not attained age 27). 

4. Self-employed individuals who failed to deduct Medicare premiums for prior 
years may file an amended return to claim the deduction.    

LAW AND ANALYSIS

Section 162(l) allows an individual who is an employee within the meaning of 
section 401(c)(1) to take a deduction in computing adjusted gross income.  Sole 
proprietors, partners in a partnership, and 2-percent shareholders in an S corporation 
are employees for this purpose.  The deduction in section 162(l) is for amounts paid 
during the taxable year for insurance that constitutes medical care for the taxpayer, his 
or her spouse, dependents, or a child (as defined in section 152(f)(1) of the taxpayer 
who as of the end of the taxable year has not attained age 27). 1  The deduction is not 
allowed to the extent that the amount of the deduction exceeds the earned income 
(within the meaning of section 401(c)(2)) derived by the taxpayer from the trade or 
business with respect to which the plan providing the medical care coverage is 
established.  Also, under section 162(l), the deduction is not allowed for amounts during 
a month in which the taxpayer is eligible to participate in any subsidized health plan 
maintained by an employer of the taxpayer or of the spouse of the taxpayer.  

Notice 2008-1, 2008-1 C.B. 251, provides guidance on the section 162(l) 
deduction for 2-percent S corporation shareholder-employees.  A 2-percent 
shareholder-employee in an S corporation, who otherwise meets the requirements of 
section 162 (l), is eligible for the deduction under section 162 (l) if the plan providing the 
medical care coverage for the 2-percent shareholder-employee is established by the S 
corporation.  Rev. Rul. 91-26, 1991-1 C.B. 184.  A plan providing medical care coverage 

                                           
1
 The amendment to section 162(l) allowing deduction of health insurance premiums for a self-employed 

individual’s child (as defined in section 152(f)(1) who as of the end of the taxable year has not attained 
age 27) is effective on March 30, 2010.  See Notice 2010-38, 2010-1 C.B. 682.  
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for the 2-percent shareholder-employee in an S corporation is established by the S 
corporation if: (1) the S corporation makes the premium payments for the accident and 
health insurance policy covering the 2-percent shareholder-employee (and his or her 
spouse or dependents, if applicable) in the current taxable year; or (2) the 2-percent 
shareholder makes the premium payments and furnishes proof of premium payment to 
the S corporation and then the S corporation reimburses the 2-percent shareholder-
employee for the premium payments in the current taxable year.  If the accident and 
health insurance premiums are not paid or reimbursed by the S corporation and 
included in the 2-percent shareholder-employee's gross income, a plan providing 
medical care coverage for the 2-percent shareholder-employee is not established by the 
S corporation and the 2-percent shareholder-employee in an S corporation is not 
allowed the deduction under section 162 (l).

As discussed in Notice 2008-1, in order for the 2-pecent shareholder-employee 
to deduct the amount of the accident and health insurance premiums, the S corporation 
must report the accident and health insurance premiums paid or reimbursed as wages 
on the 2-percent shareholder-employee's Form W-2 in that same year.  In addition, the 
2-percent shareholder-employee must report the premium payments or reimbursements 
from the S corporation as gross income on his or her Form 1040, U.S. Individual Income 
Tax Return.  Thus, for a 2-percent shareholder, and by extension, a partner in a 
partnership, the shareholder or partner may claim the deduction under section 162(l) 
only if the requirements of Notice 2008-1 are satisfied.2  Sole proprietors must pay the 
Medicare premiums directly.   

Medicare is insurance that constitutes medical care under section 162(l).  
Therefore, all Medicare premiums are similar to other health insurance premiums and 
can be used to compute the deduction under section 162(l).  This rule also extends to 
Medicare premiums for coverage of a self-employed individual’s spouse, dependent, or 
child (as defined in section 152(f)(1) who as of the end of the taxable year has not 
attained age 27).  

The instructions to Form 1040 for 2010, p. 28, indicate that Medicare premiums 
can be used to compute the deduction under section 162(l).  The instructions to Form 
1040 for 2009 and prior years omit mention of Medicare premiums.  Self-employed 
individuals who failed to deduct Medicare premiums in prior years may file an amended 
return to claim a refund (subject to the statute of limitations).     

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS

None.

  

                                           
2
 With respect to employee fringe benefits, section 1372(a) provides that an S corporation shall be treated 

as a partnership, and any 2-percent shareholder of the S corporation shall be treated as a partner of the 
partnership.  See also Rev. Rul. 91-26, 1991-1 C.B. 184.  
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