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Taxpayer = -------------
Subsidiary = -----------------------------------
State A = -------------
Business X = ---------------------------------------------------
Business Y = ------------------------------
Date 1 = ----------------------

Dear -----------------:

This letter is in response to a ruling request dated December 12, 2011 submitted on 
behalf of Taxpayer by its authorized representative, requesting a ruling under                
§ 1.381(c)(4)-1(d)(1)(ii)1 of the Income Tax Regulations that the Commissioner 
determine the appropriate method of accounting for accrual of liabilities for services 
provided to Taxpayer by third parties (service liabilities).  

FACTS

Taxpayer is a corporation organized under the laws of State A, and is the common 
parent of a group of corporations.  Taxpayer is engaged in Business X and employs an 
overall accrual method of accounting.   In the course of Taxpayer’s business, Taxpayer 
incurs liabilities for -------------------------------------------------------------------------------------------
-------------.  Prior to the transaction, Subsidiary was engaged in Business Y.  In the 
course of Subsidiary’s business, Subsidiary incurred liabilities for ------------------------------
-----------.

                                           
1
 All references to § 1.381(c)(4)-1 of the Income Tax Regulations refer to the regulations prior to 

amendment by T.D. 9534, effective for transactions occurring on or after August 31, 2011.
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On Date 1, Taxpayer acquired all of the assets of Subsidiary in a transaction to which 
section § 381(a) applies.  After the transfer, Taxpayer did not operate Subsidiary’s 
trades or businesses as separate and distinct from its own. 

Immediately prior to the transfer, Taxpayer and Subsidiary did not use the same method 
of accounting for service liabilities.  Under Taxpayer’s method of accounting prior to the 
transfer, Taxpayer deducts service liabilities to the extent that the liability is recorded for 
book purpose and to the extent that the liability has been paid or is estimated to be paid, 
pursuant to a predetermined formula, within 8 ½ months of the end of the year in which 
the services are provided to Taxpayer.

Under its method of accounting prior to the transfer, Subsidiary deducts service 
liabilities in the taxable year in which all events have occurred that establish the fact of 
the liability, the amount of the liability can be determined with reasonable accuracy, and 
economic performance has occurred with respect to the liability.  Specifically, Subsidiary 
deducts service liabilities in the taxable year in which the services are provided to 
Subsidiary. 

After the transfer, Taxpayer represents that the principal method of accounting for 
service liabilities, determined under § 1.381(c)(4)-1(c) of the Income Tax Regulations, 
was Taxpayer’s method of accounting.  Taxpayer represents that its method of 
accounting does not clearly reflect income under § 446(b) because it is an 
impermissible method.  Therefore, because Taxpayer may not use its method of 
accounting after the Date 1 transfer, Taxpayer has requested that the Commissioner 
determine the appropriate method of accounting under § 1.381(c)(4)-1(d)(1)(i).  
Taxpayer requests that the Commissioner determine that Taxpayer may deduct service 
liabilities in the taxable year in which all the events have occurred that establish the fact 
of the liability, the amount of the liability can be determined with reasonable accuracy, 
and economic performance has occurred with respect to the liability.  Specifically, 
Taxpayer requests to deduct service liabilities in the taxable year in which the services 
are provided to Taxpayer.

LAW AND ANALYSIS

Section 381(a)(1) of the Internal Revenue Code provides that in the case of the 
acquisition of assets of a corporation by another corporation in a distribution to such 
other corporation to which § 332 (relating to liquidations of subsidiaries) applies, the 
acquiring corporation shall succeed to and take into account, as of the close of the day 
of distribution or transfer, the items described in § 381(c) of the distributor or transferor 
corporation, subject to the conditions and limitations specified in §§ 381(b) and (c).

Section 381(c)(4) of the Code provides that the acquiring corporation shall use the 
method of accounting used by the transferor corporation on the date of transfer unless 
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different methods were used by several transferor corporations or by a transferor 
corporation and the acquiring corporation. If different methods were used, the acquiring 
corporation shall use the method or combination of methods of computing taxable 
income adopted pursuant to regulations prescribed by the Secretary.

Section 1.381(c)(4)-1(b)(3)(ii) of the Income Tax Regulations provides that to the extent 
that different methods of accounting were employed on the date of transfer by the 
parties to a transaction described in § 381(a) with respect to any trades or businesses 
which are integrated or required to be integrated in accordance with § 446(d) and the 
regulations thereunder, the acquiring corporation shall adopt the principal method of 
accounting determined under § 1.381(c)(4)-1(c) or the method of accounting determined 
in accordance with § 1.381(c)(4)-1(d), whichever is applicable.

Section 1.381(c)(4)-1(c)(1) provides that the acquiring corporation shall use the principal 
method of accounting (as determined under § 1.381(c)(4)-1(c)(2)), provided that such 
method of accounting clearly reflects the income of the acquiring corporation. 

Section 1.381(c)(4)-1(c)(2)(ii) provides that the determination of the principal method of 
accounting shall be made by making a comparison of the total of the adjusted bases of 
the assets immediately preceding the date of distribution or transfer and the gross 
receipts for a representative period (ordinarily the most recent period of 12 consecutive 
calendar months ending on or prior to the date of distribution or transfer) of the 
component trades or businesses which are integrated or are required to be integrated. If 
this comparison shows that one or more component trades or businesses, having the 
greatest total of the adjusted bases of assets, also has the greatest amount of gross 
receipts, then the method of accounting of such one or more component trades or 
businesses shall be the principal method of accounting. 

Section 1.381(c)(4)-1(d)(1)(i) provides that if the acquiring corporation may not continue 
to use under § 1.381(c)(4)-1(b), the method of accounting used by it or the transferor 
corporation or corporations on the date of transfer, and may not under § 1.381(c)(4)-1(c) 
use the principal method of accounting, or, if there is no principal method of accounting, 
then the Commissioner shall determine the appropriate method or combination of 
methods of accounting to be used.

Section 1.381(c)(4)-1(d)(1)(iii) provides that the increase or decrease in tax resulting 
from the change from the method of accounting previously used by any of the 
corporations involved shall he taken into account by the acquiring corporation. The 
adjustments necessary to reflect such change and such increase or decrease in tax 
shall be determined and computed in the same manner as if, on the date of transfer, 
each of the several corporations that were not using the method or combination of 
methods of accounting adopted pursuant to §§ 1.381(c)(4)-1(d)(1)(i) or (ii) had initiated 
a change in accounting method.
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Section 461(a) of the Code provides that the amount of any deduction must be taken for 
the taxable year that is the proper taxable year under the method of accounting used in 
computing taxable income.

Section 1.461-1(a)(2)(i) of the Income Tax Regulations provides that under an accrual 
method of accounting, a liability is incurred and generally is taken into account for 
federal income tax purposes in the taxable year in which (1) all events have occurred 
that establish the fact of the liability, (2) the amount of the liability can be determined 
with reasonable accuracy, and (3) economic performance has occurred with respect to 
the liability.

Section 461(h)(1) provides that, in determining whether an amount has been incurred 
with respect to any item during any taxable year, the all events test shall not be treated 
as met any earlier than when economic performance with respect to such item occurs.

Section 461(h)(2)(A)(i) and § 1.461-4(d)(2)(i) provide that, if the liability of a taxpayer 
arises out of the providing of services or property by another person to the taxpayer, 
economic performance occurs as the services or property is provided.

CONCLUSION

Taxpayer may not continue to use the principal method of accounting for service 
liabilities because it is an impermissible method, pursuant to § 1.381(c)(4)-1(d)(1)(i). 
Permission is hereby granted to Taxpayer to change its method of accounting for 
service liabilities.   Taxpayer must deduct service liabilities in the taxable year in which 
all the events have occurred that establish the fact of the liability, the amount of the 
liability can be determined with reasonable accuracy, and economic performance has 
occurred with respect to the liability, in accordance with § 1.461-1(a)(2)(i) of the Income 
Tax Regulations.  Specifically, Taxpayer must deduct service liabilities in the taxable 
year in which the services are provided to Taxpayer.  Further, Taxpayer will not use the 
recurring item exception provided for in § 1.461-5, nor will Taxpayer use the 3½ month 
rule provided for in § 1.461-4(d)(6)(ii).

Taxpayer represents that it will compute any adjustment necessary to reflect its change 
in method of accounting for service liabilities pursuant to § 1.381(c)(4)-1(d)(1)(iii) and 
will take any increase or decrease in tax into account on its tax return for the taxable 
year that includes the date of the transfer.

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter.

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited as precedent.
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In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative.

A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant. 
Alternatively, taxpayers filing their returns electronically may satisfy this requirement by 
attaching a statement to their return that provides the date and control number of the 
letter ruling.

The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party.   While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination.

Sincerely,

Thomas D. Moffitt
Branch Chief, Branch 2
(Income Tax & Accounting) 
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