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Dear

This letter is in response to a request for a letter ruling dated August 31, 2011, as
supplemented by additional correspondence dated December 15, 2011, and
August 2, and 14, 2012, from your authorized representative, in which you
request a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section
402(c)(3)(B) of the Internal Revenue Code ("Code"), regarding the distribution of
Amount 4 from Plan C.

The following facts and representations have been submitted under penalty of
perjury in support of the ruling requested.

Taxpayer A represents that she received a distribution of Amount 1 from Plan C.
Taxpayer A asserts that her failure to accomplish a rollover of Amount 4, a
portion of Amount 1, within the 60-day period prescribed by section 402(c)(3)
was due to the failure of Financial Advisor G to follow Taxpayer A’s instructions.
Taxpayer A further represents that Amount 4 has not been used for any purpose.

Taxpayer A represents that she participated in Plan C, a profit sharing and

cash or deferred savings plan under sections 401(a) and 401(k) of the Code,
maintained by Company B. Funds in Plan C were held by Financial Institution D.
Taxpayer A retired on December 30, 2009. On February 1, 2010, Taxpayer A
took a total distribution of Amount 1 from Plan C. On February 17, 2010, she
deposited Amount 2 in Account E, a regular investment account with Financial
Institution F. To preserve the nontaxable status of the money, Taxpayer A
intended to deposit Amount 2 into an individual retirement account (IRA) as soon
as she decided where to invest the funds.

In early March of 2010, Taxpayer A called Financial Advisor G of Financial
Institution K, and informed him of her intent to have the money in Account E
rolled into a qualified retirement account before April 1, 2010, so that the money
would not be includible in her gross income for federal tax purposes in 2010.
After speaking with Financial Advisor G, Taxpayer A withdrew her funds from
Account E on March 12, 2010, and deposited the check for Amount 3, which
included a small amount of interest on Amount 2, into her personal bank account.
Subsequently, on March 23, 2010, Taxpayer A gave Financial Advisor G a
personal check for Amount 4, which represented most of Amount 2, made
payable to Financial Institution K, again instructing him to complete the rollover of
Amount 4 into a qualified retirement account before April 1, 2010. Financial
Advisor G assured Taxpayer A that the rollover of Amount 4 would be timely
performed.
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On March 24, 2010, contrary to Taxpayer A’s instructions, Financial Advisor G
opened Roth IRA H and Roth IRA | (both maintained with Financial Institution K)
in the individual names of Taxpayer A and her husband, respectively. From
Amount 4, Financial Advisor G made contributions of Amount 6 into Roth IRA H
and Roth IRA [ for the 2009 and 2010 taxable years. Financial Advisor G
deposited the remaining amount (Amount 5) into non-IRA Account J in Taxpayer
A’s name with Financial Institution K.

in March 2011, upon preparation of Taxpayer A and her spouse’s 2010 federal
tax return, their certified public accountant (CPA) examined the Form 1099-R
issued to Taxpayer A and determined that Amount 4 had not been rolled over
to a nontaxable account as Taxpayer A had intended. Taxpayer A told her CPA
that she specifically instructed Financial Advisor G to deposit Amount 4 into a
qualified retirement account. The CPA contacted Financial Advisor G and
confirmed that Financial Advisor G had not rolled over Amount 4 into a qualified
retirement account within the 60-day rollover period of Code section 402(c), as
instructed by Taxpayer A.

Based on the above facts and representations, you request that the Internal
Revenue Service (“Service”) waive the 60-day rollover requirement contained in
section 402(c)(3)(A) of the Code with respect to the distribution of Amount 4.

Section 402(c) of the Code provides that if any portion of the balance to the credit
of an employee in a qualified trust is paid to the employee in an eligible rollover
distribution, and the distributee transfers any portion of the property received in
such distribution to an eligible retirement plan, and in the case of a distribution of
property other than money, the amount so transferred consists of the property
distributed, then such distribution (to the extent transferred) shall not be
includible in gross income for the taxable year in which paid. Section
402(c)(3)(A) of the Code states that such rollover must be accomplished within
60 days following the day on which the distributee received the property. An
individual retirement account (IRA) constitutes one form of eligible retirement
plan.

Section 402(c)(4) of the Code provides that an eligible rollover distribution shall
not include any distribution to the extent such distribution is required under
section 401(a)9).

Section 402(c)(3)(B) of the Code provides, in relevant part, that the Secretary
may waive the 60-day requirement under section 402(c) of the Code where the
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience,
including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the
individual subject to such requirement. Only distributions that occurred after
December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 402(c)(3)(B) of the
Code.
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Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 I.R.B. 359 (January 27, 2003) provides that in
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement
pursuant to sections 408(d)(3)(I) and 402(c)(3)(B) of the Code, the Service will
consider all relevant facts and circumstances, including: (1) errors committed by
a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death, disability,
hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal
error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the case of payment
by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the
distribution occurred.

The information presented and the documentation submitted by Taxpayer A is
consistent with her assertion that her failure to accomplish a timely rollover of
Amount 4 was due to the failure of Financial Advisor G to follow Taxpayer A's
instructions. Instead of depositing Amount 4 into a traditional IRA before the
expiration of the 60-day rollover period to preserve its nontaxable status,
Financial Advisor G opened Roth IRA H for Taxpayer A and Roth IRA | for
Taxpayer A’s spouse, made taxable contributions of Amount 6 to each Roth IRA
for the 2009 and 2010 taxable years, and placed the rest of the funds in non-IRA
Account J.

Therefore, pursuant to section 402(c)(3)(B) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of
Amount 4. Taxpayer A is granted a period of 60 days from the issuance of this
letter ruling to contribute no more than Amount 4 into a rollover IRA or other
eligible retirement plan. Provided all other requirements of section 402(c) of the
Code, except the 60-day requirement, are met with respect to such contribution,
the contribution will be considered a rollover contribution within the meaning of
section 402(c) of the Code.

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be
distributed by section 401(a)(9) of the Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations
which may be applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.
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A copy of this letter ruling has been sent to your authorized representative
pursuant to a power of attorney on file in this office. If you wish to inquire about
this ruling, please contact (I.D. # ), ,at( )

Sincerely yours,

szjdoy\/ 76? w’ﬂ%/hs

Manager
Employee Plans Technical Group 1

Enclosures:
Deleted Copy of this Letter
Notice of Intention to Disclose, Notice 437

CC:



