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You have asked for our views on your suggestions for computing RSED dates, 
specifically 

o No change to the current three years from the statutory deadline 
for filing the return (generally April 15) when there is no extension 
of time to file. 

o When there is an extension of time to file, the RSED should be 
three years after THE EARLIER OF the extension due date OR the 
return-received date (currently, the RSED date is set to three years 
after the extended deadline and remains at that date even if the 
taxpayer files prior to the extension date). 

We agree with your suggestions. The section 6511 rules are so complicated that 
the system cannot currently be programmed to figure out every situation. But 
the above suggestion in the second bullet should prevent many erroneous 
refunds and allow time for manual computation of more complicated scenarios.

We also thought to explain here why the proposal to refigure the RSED to three 
years from the date returns are actually filed could result in barred refunds 
going out, as you correctly pointed out in your October 2, 2012 email to --------
--------:

Secondly, the three years from the date the return was actually 
filed is a problem. If the computer is change [sic] to this 
requirement, IRS computer generated refund will go out any time 
the taxpayer files an original return regardless of the statutory 
deadline. For example, the taxpayer files an original return for the 
2008 tax year on January 1, 2012, the taxpayer would have 3
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years (January 1, 2015) to file a timely claim for refund and our 
programming change would allow the refund to go out. 

Just to go a bit further with your example, a claim may be jurisdictionally 
timely under § 6511(a), but barred under § 6511(b)(2). In your example, 
Taxpayer first filed a 2008 return on 1-1-2012; the RSED was set to 1-1-2015 
(as it would be if it were set only on the date of filing). Now let’s assume 
Taxpayer had withholding, which was deemed paid on 4-15-2009, and that 
Taxpayer then filed an amended return on or before 1-1-2015, say on 7-15-
2014. If the RSED were set at 1-1-2015, the IRS computer-generated refund 
would go out, and it would, in fact, be timely under § 6511(a). But the claim 
still may be barred under § 651(b)(2), depending on when the taxes Taxpayer is 
claiming were paid. If Taxpayer's 7-15-2014 claim was for withholding paid on 
4-15-2009, that claim would be barred under § 6511(b)(2) (because the taxes 
were paid more than three years before the 7-15-2014 claim filing date). This is 
true EVEN THOUGH THE CLAIM WOULD BE TIMELY UNDER § 6511(a). A 
case that discusses the differences between § 6511(a) and § 6511(b) is Boeri. I
have attached that opinion if you care to read it.

So, to avoid claims barred by 6511(b)(2), it is better not to have the RSED 
refigured to three years from whenever the return was filed, as you rightly 
suggest. The safest bet, then, is to keep the RSED 3 years from the statutory 
deadline or, if that deadline is extended, to the earlier of the extended due date 
or the return received date.

During our recent conversation this week, you we worked through a scenario 
that involved how § 6511(b)(2) works and you asked me to provide an example 
in writing. An example is attached.  Please do not hesitate to call ----------------
--------at ------------------- or me if you have further questions.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------

ATTACHMENT 1

2009 tax year, return due 4/15/2010.
Withholding of $1,000, deemed paid on 4/15/2010
Taxpayer gets extension to 10/15/2010
Sends $500 with extension.
TP files return on 9/30/2011;
Pays another $600 with return.  He still owes $1,800. 
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On 1/5/2012, he pays $350
On 3/5/2012, he pays $350
On 6/5/2013 he pays the remaining $1,100

TP files amended return on 7/20/2014, requesting the entire 
$3,900 back, arguing that he mistakenly reported an inheritance 
that he was not required to pay tax on.

IRS agrees that he should not have paid that tax, but we have to 
look at § 6511 to see whether he is entitled to refund.

Under § 6511(a), tp has until 9/30/2014 to claim a refund, so 
his 7/20/2014 claim is timely.

Under 6511(b)(1), he can get no refund after the expiration of 
time under 6511(a), but, as we know now, the 6511(a) period has 
not expired.

Under 6511(b)(2), the amount of the credit or refund can’t 
exceed the portion of tax paid between the date he filed his 
claim (7/20/2014) and going back 3 years (to 7/20/2011), plus 
the period of any extension of time for filing (he had a 6-month 
extension, so we are now at 1/20/2011).  

He can get no tax back if he paid it before 1/20/2011, so he 
gets back $2,400:

$600 tax paid on 9/30/11.  
$350 paid on 1/5/2012;
$350 paid on 3/5/2012;
$1,100 paid on 6/5/2013

He cannot get back the $1,000 withholding of 4/15/2010 or the 
$500 paid on 10/15/2010
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