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This responds to your request for general information about the obligations of a grantor 

private foundation to request, and a grantee to provide, a final report under the 

expenditure responsibility rules in Internal Revenue Code (“Code”) section 4945(h) and 

Treas. Reg. § 53.4945-5(c)(1).  This letter addresses certain rules that apply to a typical 

kind of grant that has the following characteristics: 

 
•  it is to be expended for exclusively charitable purposes, and not to be used 

by the grantee for increasing its endowment, purchasing capital equipment, or for 

other capital purposes, 

 
•  it is not a program-related investment, 

 
•  it is a grant for which expenditure responsibility must be exercised by the 

grantor, 

 
•  the grantee organization provides interim reports to the grantor for each 

year of the grant term, ending with a full and complete report that is submitted 

shortly after the grant funds are fully expended, and 

 
•  the final report is delivered to the grantor during the same taxable year that 

the grant funds are fully expended. 

 
Code section 4945(a) imposes a tax on each taxable expenditure of a private 

foundation.  Code section 4945(d)(4)(8)  provides that a private foundation’s grant to an 

organization will not be a taxable expenditure if the private foundation exercises 

expenditure responsibility with respect to such grant in accordance with Code section 

4945(h).  As part of its expenditure responsibility, a private foundation is responsible to 

exert all reasonable efforts and to establish adequate procedures to obtain full and 

complete reports from the grantee on how the funds are spent.  Code section 

4945(h)(2); see also Treas. Reg.§ 53.4945-5(b)(1)(ii). 



 

 

 

A grant to an organization will meet the expenditure responsibility requirements only if it 

is made subject to a written commitment signed by an appropriate officer, director, or 

trustee of the grantee organization.  The grantee must agree in the commitment to, 

among other requirements, submit full and complete annual reports on the manner in 

which the funds are spent and the progress made in accomplishing the purposes of the 

grant.  See Treas. Reg. § 53.4945-5(b)(3)(ii). 

 
In the case of a grant described in Code section 4945(d)(4)(B)-other than one that is 

a program-related investment or to a tax-exempt private foundation for endowment, the 

purchase of capital equipment, or other capital purposes - the granting private 

foundation shall require reports on the use of the funds, compliance with the terms of 

the grant, and the progress made by the grantee toward achieving the purposes for 

which the grant was made.  The grantee shall make such reports as of the end of its 

annual accounting period within which the grant or any portion thereof is received and 

all such subsequent periods until the grant funds are expended in full or the grant is 

otherwise terminated.  Such reports shall be furnished to the grantor within a 

reasonable period of time after the close of the annual accounting period of the grantee 

for which such reports are made.  Within a reasonable period of time after the close of 

its annual accounting period during which the use of the grant funds is completed, the 

grantee must make a final report with respect to all expenditures made from such funds 

(including salaries, travel, and supplies), and indicating the progress made toward the 

goals of the grant.  Treas. Reg.§ 53.4945-5(c)(1). 

 
Grantees are required to furnish grantors with two types of reports by the terms of 

Treas. Reg.§ 53.4945-5(c)(1).  Grantees must furnish annual reports beginning with the 

year in which the grant is received and for each succeeding year until the grant is fully 

expended or it is otherwise terminated.  Grantees also must furnish a final report.  The 

regulation does not, however, prohibit a single report from satisfying an annual report 

requirement and the final report requirement.  Therefore, a grantee can submit a single 

report that satisfies an annual reporting requirement and the final report requirement. 

 
The regulation says that the final report must be made “[w]ithin a reasonable period of 

time after the close of its annual accounting period during which the use of the grant 

funds is completed.”  Treas. Reg.§ 53.4945-5(c)(1).  This language is intended to 

define the deadline by which the required final report can be provided to the grantor in 

compliance with expenditure responsibility reporting requirements.  It is not intended to 

preclude a grantee from providing the required final report earlier than the close of its 

annual accounting period in which the grant funds are fully expended.  A grantee may 

submit its final report at any time before the deadline so long as it contains all of the 

necessary information.  Therefore, a grantee may provide the final report referred to in 

Treas. Reg.§ 53.4945-5(c)(1) at any time after it has expended all of the grant funds 

and before the end of a reasonable period of time after the close of its annual 

accounting period during which the final expenditure occurred. 
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We believe this general information will be of assistance to you.  However, this letter is for 

informational purposes only and is intended to provide general statements of well-defined 

law.  It is not a ruling and may not be relied on as-such.  See section 3.06 of Rev. Proc. 

2013-4, 2013-1 I.R.S. 126 (or its successor).  This letter will be made available for public 

inspection.  The Internal Revenue Service will delete any name, address and other 

identifying information as appropriate under the Freedom of Information Act.  See 

Announcement 2000-2, 2000-2 I.R.S. 295.   If you have any questions, please contact the 

person whose name and telephone number are shown in the heading of this letter. 

 
Sincerely, 

 
 
 
 

Kenneth C. Corbin 

Acting Director, Exempt Organizations 
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