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Dear ----------------------------------------: 
 
This letter responds to your request for information dated February 29, 2012.  You 
requested information about whether the income an entity derives from any public utility 
or the exercise of any essential governmental function can qualify for exclusion from 
gross income under section 115 of the Internal Revenue Code (the “Code”) if the entity 
and a nongovernmental entity each own an undivided interest in an electric generating 
facility under a structure that would not result in private business use of the entity’s 
interest by the nongovernmental co-owner under the tax-exempt bond rules.  
 
Section 115(1) of the Code provides that gross income does not include income derived 
from any public utility or the exercise of any essential governmental function and 
accruing to a State or any political subdivision thereof or the District of Columbia.     
 
Section 115(1) of the Code applies not to the income of a State or political subdivision 
resulting from its own direct participation in industry, but rather to income of a separate 
entity engaged in the operation of a public utility or the performance of some 
governmental function that accrues to a State or political subdivision.  See Rev. Rul. 77-
261, 1977-2 C.B. 45.  Rev. Rul. 77-261 concludes that income of a State investment 
fund “accrues” to the State and the participating political subdivisions because the State 
and the political subdivisions have an unrestricted right to receive in their own right their 
proportionate share of the investment fund's income as it is earned.  Rev. Rul. 90-74, 
1990-2 C.B. 34, concludes that income of an organization formed by political 
subdivisions to pool their casualty risks “accrues” to the member political subdivisions 
because the organization’s income is used to reimburse casualty losses incurred by the 
members or to reduce the annual fees that they otherwise would be required to pay to 
the organization, and upon dissolution the organization will distribute its assets to its 
member political subdivisions.   
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Section 141 of the Code defines obligations of a State or political subdivision thereof 
that are “private activity bonds.”  It distinguishes between government use and private 
business use of bond-financed facilities.  The Treasury Regulations under Section 141 
describe circumstances in which a governmental entity’s undivided ownership interest in 
an electric generating facility is not treated as used by the other, nongovernmental 
owner of the facility and, therefore, the bonds are not private activity bonds.  Example 1 
of section 1.141-7(i) of the Treasury Regulations involves a facility that is owned under 
a co-ownership structure involving both governmental and nongovernmental co-owners, 
and concludes that this arrangement does not result in “private business use” by the 
nongovernmental co-owner of the governmental co-owner’s tax-exempt bond financed 
portion of the facility.  This example describes the ownership structure as joint 
ownership as tenants in common, with each of the participants sharing in the ownership, 
output, and operating expenses of the facility in proportion to its contribution to the cost 
of the facility.  The governmental entity funded its portion of the cost of the facility using 
tax-exempt bond proceeds and the nongovernmental entity used its own funds to pay its 
share of the facility’s costs.  

Co-ownership of an electric generating facility that is structured in the manner described 
in Example 1 of section 1.141-7(i) of the Treasury Regulations will not prevent the 
income of a governmental co-owner of the facility from accruing to a State or a political 
subdivision.  Thus, income derived from any public utility or the exercise of any 
essential governmental function that otherwise qualifies for exclusion from gross income 
under section 115 will not cease to qualify for such treatment merely because the entity 
earning the income is a co-owner of an electric generating facility if the co-ownership 
arrangement is structured in accordance with Example 1 of section 1.141-7(i) of the 
Treasury Regulations.   

This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended 
for informational purposes only and does not constitute a ruling. See Rev. Proc. 2012-1, 
I.R.B. 2012-1 (Jan. 3, 2012). If you have any additional questions, please contact me at 
---------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Sylvia F. Hunt 
Assistant Branch Chief, Exempt Organizations 
Branch 
(Tax Exempt & Government Entities) 
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