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Dear : -------------------

This letter responds to your request for information dated November 22, 2013.  
The question raised by your office relates to the proper information reporting for EHR 
payments which are assigned by an eligible practitioner to the eligible practitioner’s 
employer or practice group.  Hopefully the information provided below will prove helpful. 

IRC § 6041 requires all persons engaged in a trade or business, who, in the 

course of that trade or business, pay another person, any “fixed and determinable 

gains, profits, and income” aggregating $600 or more in any taxable year, to (1) file an 

information return for each calendar year in which they make such payments and (2) 

furnish a copy of the information return to that person.  See IRC §§ 6041(a) & (d) and 

Treas. Reg. §§ 1.6041-1(a)(1) & (b).  Although the word “income” as used in § 6041 is 

not defined by statute or regulation, its appearance in the phrase “fixed or determinable 

gains, profits, and income” indicates that it refers to an amount which could constitute 

“gross income.”  Thus, § 6041 requires a payor to report only those payments 

aggregating $600 or more that may be includible in the recipient’s gross income.   

Under § 61(a), gross income means all income from whatever source derived.  

Gross income extends to undeniable accessions to wealth, clearly realized, over which 

the taxpayers have complete dominion.  Commissioner v. Glenshaw Glass Co., 348 

U.S. 426 (1955).  Under the claim of right doctrine, if a taxpayer receives money under 

a claim of right and without restriction as to its disposition, then he has received income 

that he is required to report even though it may be claimed that he is not entitled to 

retain the money and may be ordered to restore its equivalent.  North American Oil 

Consolidated v. Burnet, 286 U.S. 417 (1932).  
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An assignment is typically treated as a second payment.  This is because the 

giving of value to the assignor (the claim of right to receive the payment) is generally a 

payment within the meaning of IRC § 6041 and the act of assigning the payment to the 

assignee is a second transaction which transfers value (the claim of right to the 

payment) from the assignor to the assignee.  Economically, this is typically no different 

than if the payor paid the assignor and then the assignor paid the same amount to the 

assignee (using the original payor as his paying agent).  Therefore, a payor should 

typically send an information return to the person to whom the payment is originally 

owed.  Then, either the original payor, or the assignor, may have an additional reporting 

obligation with respect to the assignment to the third party depending on the relationship 

between the parties.  See Treas. Reg. 1.6041-1. 

There is a rare instance in which this general principle would not apply.  If a 

person receives funds as a conduit for another or as an agent of another, then he does 

not have a claim of right to the funds, and the funds received are not income to him to 

the extent he passes them on to the person for whom the funds were intended.  

Goodwin v. Commissioner, 73 T.C. 215, 232 (1979).  If a payee is receiving the 

payments as an agent or conduit of another, the payee would not be required to include 

the payment in gross income as long as the payment is turned over to the entity as 

required.  See Rev. Rul. 76-479, 1976-2 C.B. 20; Rev. Rul. 69-274, 1969-1 C.B. 36; 

Rev. Rul. 65-282, 1965-2 C.B. 21, and Rev. Rul. 58-220, 1958-1 C.B. 26, for instances 

in which the IRS has held that a recipient was not taxed on receipt of a payment 

because he or she was an agent of another.  In very general terms, if a professional is 

required to assign all payments for professional services related to employment, or 

membership in a group, under a contractual condition of that employment or 

membership, the professional would generally be acting as a conduit or agent of the 

entity with respect to payments so assigned. 

As a general matter, if there is no gross income to a payee, then no information 

reporting would be required with respect to that payee under IRC § 6041.  As a result, 

conduit or agency theory can create a sort of exception to the general information 

reporting rules with respect to assignments.  If the rules and regulations governing 

assignments under a particular program limit assignment to cases which qualify as 

agency or conduit relationships with respect to those payments, then the gross income 

would always inure directly to the assignee.  Since the payor would know that the gross 

income always inures only to the assignee, then information reporting would be required 

with respect to the payment to the assignee.   

 Since each state has individual authority with respect to how the EHR program is 
operated, and since the federal regulations on point are not within our offices 
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jurisdiction, it is difficult for our office to make a general ruling as to the proper method 
of reporting.  However, the Federal Regulations at 42 CFR § 495.10(1) seem to suggest 
that an eligible practitioner may only reassign their incentive payments to an employer 
or entity which has a contractual right to receive payment for the eligible practitioner’s 
professional services.  If this principle is stringently followed by your program then your 
assignments may be limited to cases of conduit or agency relationships and therefore 
reporting of payments only with respect to the assignee may be appropriate.   

This letter has called your attention to certain general principles of the law.  It is 
intended for informational purposes only and does not constitute a ruling.  See Rev. 
Proc. 2005-1, §2.04, 2005-1 IRB 7 (Jan. 3, 2005).  If you have any additional questions, 
please contact our office at . ----------------------
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Blaise Dusenberry 
Senior Technical Reviewer 
(Procedure & Administration) 
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