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The Honorable Bob Goodlatte 
916 Main Street 
Suite 300 
Lynchburg, VA 24504-1608 

 
Dear Congressman Goodlatte: 
 
I am responding to your inquiry dated August 27, 2014, on behalf of your constituent, ---------------------
-----. She wrote about the income tax exclusion for a minister’s rental allowance.       
 
In an e-mail to your office, ------------- stated: “For years the -----------------------Church has had an 
arrangement with the IRS: retired pastors can deduct their home expenses prior to taxes i.e. 
mortgage, utilities, repairs etc.”  ------------- further stated that she worked for seven years as a ----------
------------Church pastor; that she has used the tax exclusion since she retired in 2002; and that she 
“got notification that the IRS is challenging this rule and it’s in the courts.”  
 
The following is general information about the minister’s rental allowance exclusion, which we hope 
will be helpful to -------------: 
 

A minister may exclude rental allowance paid as part of compensation to the extent the 
minister uses it to rent or provide a home and to the extent the allowance does not exceed the 
fair rental value of the home, including furnishings and utilities.  [Section 107 of the Internal 
Revenue Code (the Code)]. A retired minister may exclude rental allowance paid as part of 
compensation for past services, to the extent the minister uses it for expenses directly related 
to providing a home.  [Revenue Ruling 63-156, 1963-2 C.B. 79, and Revenue Ruling 75-22, 
1975-1 C.B. 49]. 

 
To qualify for the income tax exclusion, an individual must be a “minister.”  A “minister” is 
authorized to administer sacraments, preach, and conduct worship services.  In addition, the  
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minister must be licensed, commissioned, or ordained.  [Sections 1.107-1(a) and 1.1402(c)-5 
of the Treasury Regulations].  

 
The amount of the rental allowance must be designated pursuant to official action taken by the 
employing church or other qualified organization before the payment is made.  [Section 1.107-
1(b) of the Income Tax Regulations]. 

 
--------------stated that she received information that we are challenging the minister’s rental allowance 
rules.  However, we are not challenging the rules on rental allowances for ministers.  To the contrary, 
the government is defending the rental allowance in litigation that challenges the constitutionality of 
the Code provision.  In that litigation, the United States District Court for the Western District of 
Wisconsin ruled that the rental allowance is an unconstitutional violation of the establishment clause 
and enjoined its enforcement, finding that it provides a benefit to religious persons that it does not 
give to others.  See, Freedom from Religion Foundation, Inc. v. Lew, 983 F.Supp.2d 1051 (W.D. Wis. 
2013).  The District Court’s order enjoining the IRS from enforcing the Code provision only applies to 
the Western District of Wisconsin, and it is effective only at the conclusion of any appeals the 
government files.  The government appealed to the United States Court of Appeals for the Seventh 
Circuit [Docket No. 14-1152].  The court held oral arguments on September 9, 2014. 
 
If a minister or retired minister satisfies the requirements for the rental allowance exclusion, he or she 
may exclude the amounts used for housing for income tax purposes. 
 
I hope this information is helpful.  If you need further information, please contact me or -------------------
------------ at (-----) ------------. 
 

Sincerely, 
 

 
 

Paul J. Carlino 
Chief, Employment Tax Branch 1 
Office of Division Counsel/Associate  
Chief Counsel  
(Tax Exempt & Government Entities) 
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The Honorable Bob Goodlatte 
Member, U.S. House of Representatives 
916 Main Street, Suite 300 
Lynchburg, VA 24504 
 
Attention:  ------------------------- 
 
Dear Congressman Goodlatte: 
 
I am responding to your inquiry dated October 6, 2014, on behalf of your constituent,  
------------------.  She had a follow-up question to our response dated September 22, 
2014, about the income tax exclusion for a minister’s housing allowance.       
 
Section 107(a) of the Internal Revenue Code (Code) provides that in the case of a 
minister of the gospel, gross income does not include: 
 

 The rental value of a home, including utilities, furnished to him or her as a part of 
his compensation 

 The rental allowance paid to him or her as part of his or her compensation to the 
extent such allowance is used by him or her to rent or otherwise provide a home 

 
The minister is not required to actually “rent” a home. If a minister or retired minister 
satisfies the requirements for the housing allowance exclusion, he or she may exclude 
the amounts actually used for housing from income for federal income tax purposes.  
Again, for ----------------reference, below is general information about the minister’s 
housing allowance exclusion. 
 

A minister may exclude rental allowance paid as part of compensation to the 
extent the minister uses it to rent or provide a home and to the extent the 
allowance does not exceed the fair rental value of the home, including 
furnishings and utilities. [Section 107 of the Internal Revenue Code (the Code)]. 
A retired minister may exclude a housing allowance paid as part of compensation 
for past services, to the extent the minister uses it for expenses directly related to 
providing a home. [Revenue Ruling 63-156, 1963-2 C.B. 79, and Revenue Ruling 
75-22, 1975-1 C.B. 49]. 
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To qualify for the income tax exclusion, an individual must be a “minister.”  A 
“minister” is authorized to administer sacraments, preach, and conduct worship 
services. In addition, the minister must be licensed, commissioned, or ordained.  
[Sections 1.107-1(a) and 1.1402(c)-5 of the Treasury Regulations].  

 
The amount of the allowance must be designated pursuant to official action taken 
by the employing church or other qualified organization before the payment is 
made. [Section 1.107-1(b) of the Treasury Regulations]. 

 
I hope this information is helpful.  If you need further information, please contact me or   
-------------------------- at (-----) ------------. 
 

Sincerely, 
 

 
 

Paul J. Carlino 
Chief, Employment Tax Branch 1, 
Office of Division Counsel/Associate  
Chief Counsel  
(Tax Exempt and Government Entities) 
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